Kezdőlap Gazdaság Százak nyaralása vált rémálommá: csődbe ment a Green Travel

Százak nyaralása vált rémálommá: csődbe ment a Green Travel

820
0
Nem tudja kifizetni a lekötött utakat, és nem tudja folytatni a tevékenységét a Green Travelként ismert, pár hónapja hivatalosan Green Holidaysként működő utazási iroda. Sokan vasárnap is utaztak Törökországba, ők ott tudták meg, hogy nem fizették ki a szállásukat.

Csődbe ment a Green Travel utazási iroda. A honlapján a következő üzenetet írták ki: „a Green Holidays Kft. sajnálattal tájékoztatja Önöket, hogy

a mai naptól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit.

Az M1 azt közölte, hogy több százan repültek ki vasárnap a törökországi Antalyába. A köztévé információja szerint az utasokért nem ment transzfer a repülőtérre. A turisták végül saját maguk megoldották az eljutást a szállodába, ott azonban kiderült, hogy nem kapnak szállást – írt a a Hirado.hu.

A családjával egy törökországi szállodában várakozó utas, Novák Zsuzsanna az MTI-nek elmondta, 10.20-kor landoltak  Antalyában, de a reptéren senki nem várta őket, az utazási iroda a telefont se vette fel. Először még azt a tájékoztatást kapták, hogy sokan nem abba a szállodába kerülnek, amit lefoglaltak, majd azt mondták, akkor maradhatnak, ha egy napot kifizetnek, de később már az egész hét kifizetését kérték – mondta.

Az utolsó pillanatig kamuzott az iroda

Egy másik utas, Cservenyák Krisztián, aki szombat este érkezett a családjával, azt mondta az Indexnek, hogy már a reptéren sokat kellett várakozni, mert kiderült, hogy szinte majdnem mindenkit más szállodába akarnak vinni, mint ahová foglalt. Két és félórás várakozás után egy másik városban kaptak szállást végül, de nekik még szerencséjük volt, mert az iroda fizetett. A vasárnap érkezőknek viszont azt mondták, saját zsebből ki kell fizetniük mindent.

Az utazási iroda Cservenyák szerint azzal magyarázta még vasárnap délelőtt is a változásokat, hogy a hotelek „túlfoglalták magukat”, az utazási iroda fizetési nehézségeiről véletlenül sem ejtettek szót. Cservenyák így – és erről más utasok is beszámoltak – azt sem tudja előre, hogy jövő szombaton hogy jut haza a család. Ő azért nyugodtabb, mert kötött külön utasbiztosítást.

Egy másik utas, Réka arról számolt be az Indexnek, hogy vasárnap késő este is van pár utas, aki arra vár a szálloda, hogy eldőljön a sorsa, vagyis az, hol fog aludni. Az érthetően ideges utasok eltávolították a Green Travel hotelben kihelyezett molinóját a várakozás közben.

Zsófia, aki vasárnap érkezett Törökországba, azt írta, hogy saját zsebből bérelt szállást, mivel senki nem biztosította azt neki késő estig. Mivel a nála lévő pénz nem elég egy hétre, eléggé aggódik, hogy vészeli át a következő napokat.

180-an utaztak ki vasárnap

Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete azt mondta az M1-nek, hogy 180-an utaztak ki vasárnap Törökországba, a konzulátus segít, hogy mindenkinek legyen estére szállása, és ételhez jusson. Azt nem tudni egyelőre, hogy összesen hányan tartózkodnak kint, akiket érint az utazási iroda csődje.

A nagykövet azt mondta,

kora délután érkeztek az első segélykérő hívások, hogy az Antalyába érkezett magyarok csoportjáért senki nem ment ki a repülőtérre.

Néhány órás várakozás után az utazási iroda török partnere buszokat küldött értük és elvitték őket a szállodákba.  A nagykövetség négy munkatársa – köztük három konzul – már a helyszínen segít a magyaroknak.

A Green Travel annyit közölt a honlapján a lekötött utakról, hogy „a szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A kárenyhítés módjáról a biztosító dönt.

A társaság kéri, hogy igényeiket a biztosítónál jelentsék be, az alábbi elérhetőségen: info@uniqa.hu.

Már tavaly látszottak a problémák

Green Travel amúgy hivatalosan Green Holiday néven futott. Az iroda utazásszervezői engedélyét ugyanis a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 2016 novemberében visszavonta. A turizmusonline akkori cikke szerint a tulajdonos akkor azt hangsúlyozta, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a MKEH felé – a jogszabályok alapján az elmúlt három év legmagasabb – vagyoni biztosítékát, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelelően.

A Green Travelnak 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot kellett volna igazolnia. Ezért  úgy döntöttek, hogy a Green Travel helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Tavaly jelentősen visszaesett az európai, köztük a magyar turisták érdeklődése is a törökországi utazások iránt az év eleji terrortámadások, főleg a 12 német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet miatt.

Forrás: www.index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét