Kezdőlap Gazdaság Csökkenés helyett inkább drágulás látszik az étlapokon

Csökkenés helyett inkább drágulás látszik az étlapokon

883
0

A kisebb áfával csak botladoznak a  vendéglők, a munkahelyi vendéglátás, ahol nem volt áfacsökkentés, az megy. A pincérek a legrosszabbul fizetettek közé tartoznak. El is mennek. 

2017-től már csak 18% a vendéglátás áfája, bár nem minden esetben. Sikerült olyan szabályozást kialakítani, amikor egyes esetekben 18%, más esetben változatlanul 27% a vendéglátás áfája. Példa erre a munkahelyi vendéglátás, ahol maradt a nagyobb kulcs. Az úgynevezett kereskedelmi vendéglátásban is lehet botladozni az áfaelőírások között, például ha nem helyben fogyasztja a kedves vendég az elemózsiáját, asztalhoz leülve, akkor kisebb, ha ugyanazt elviszi, akkor nagyobb az áfa. Egy állóbüfé is kiesik a kedvezményezettek köréből, mivel ott nem lehet leülni és nincs kiszolgálás sem. De hogy még nehezebb legyen a feladvány, az önkiszolgáló étteremben már nem kell felszolgálás a kisebb áfakulcsért cserébe.

A kisebb áfának még mindig nincs nyoma az étlapon, sőt

De azért a vendéglátók nagyobbrészt a kisebb áfakulcs mellett könyvelhetik el bevételeiket. Ennek nyomán korábban valamivel jobb kilátásokat lehetett előrevetíteni 2017-re, de hát ez sem olyan egyszerű kérdés. A pincérek, vendéglátósok béréről köztudott, hogy a legalacsonyabbak közé tartozik és a kíméletlen munkaerőhiány sújtja őket is. Ezért már néhányuk előre jelezte, hogy ő bizony a kisebb áfakulcs nyomán nem fog árat csökkenteni, mivel a minimálbér emelését kell kifizetnie, amire egyébként nincs pénzük a vendéglősöknek. Érdekes módon egyébként a politikusok nem nagyon szólaltak meg a vendéglátás áfájáról oly módon, hogy elvárják ennek továbbadását a vendéglőbe betérő kedves vendégnek (ahogyan azt az élelmiszeres kereskedőktől a húsfélék, tej és a tojás áfakulcsának csökkentésekor elvárták és számon is kérték).

A KSH adatai szerint a vendéglősök bele is túrtak a vendégek zsebébe. A 2017-re 127%-ról 118%-ra csökkentett áfakulcs nyomán egy olyan fogás esetében, ami megfelel az áfaelőírásoknak, 7% lenne a fogyasztói ár különbsége, önmagában ennyivel kellene csökkennie az étlapon az árnak. A vendéglátás egészében is legalább némi árcsökkenés volt várható előzetesen az áfakulcs mérséklése miatt. De hát eddig nem ez történt, sőt. 2017 májusában az éttermi étkezés árai semmit sem csökkentek az előző évihez képest, sokkal inkább emelkedtek, nem is keveset, 4,6%-kal. Az igazság kedvéért ehhez hozzá kell tenni, hogy a minimálbér emelésének tekintetében a decemberi árakhoz is mérni kell a változásokat (hiszen decemberről januárra kellett hirtelenjében sokat emelni), de hát így sem túl rózsás a kép, hiszen májusban már 2,4% volt az árnövekedés (januárban még csak 0,4%) ebben az időtávban.

A munkahelyi étkeztetésben is emelkedtek az árak egyébként, hasonló mértékben (itt a KSH az előfizetéses menük ármozgását méri).

Baj hátán baj: csökkent a vendéglátós bevétel

Nem könnyű vendéglátósnak lenni, ezt azért el kell ismerni, ráadásul úgy tűnik, hogy a vendégek nagyon is a fogukhoz verik a garast. 2017 első négy hónapjában a kereskedelmi vendéglátás – ahol volt áfakulcs csökkenés – nem tudott növekedni. A vendéglátás mérlegét, bár csekélyebb a súlya, éppen a munkahelyi vendéglátás húzta fel, bár ehhez rögvest hozzá kell tenni, hogy a vendéglátózásnak ez az ága 2016-ban több mint 10%-ot esett, tehát volt honnan feltápászkodni.

Feltehetően a cafetéria új rendje is hatott a vendéglátás piacára. A Szép-kártya rendje ugyan nem változott, de az Erzsébet utalványok adózása nehezebb lett, ráadásul belépett a készpénzes cafetéria is. Pontosan az Erzsébet utalványok felhasználásáról, amit kiskereskedelmi boltban és vendéglátóhelyeken egyaránt be lehet váltani (a tavalyról megmaradtak ez év végéig felhasználhatók és persze több adóval terhelve ma is adható), nincs ezévi adat a KSH kimutatásaiban. Sejthető azonban, hogy kevesebbet adnak a cégek az alkalmazottaknak, pontosan a minimálbér alaposan megnövekedett terhei miatt,

A húsvéti ünnepi időszakon is túllépett a vendéglátás, ami számára is általában többet hoz a konyhára. A turizmus mutatói is kedvezőek, tehát a piac téblábolásának okai a hazai vendégek kedvtelésének eddigi lanyhulásában kereshetők. Az év nagyobbik fele persze még hátra van, így változhat az eddigi kép, főleg a jó idő és a nyaralási időszak nyomán, ami nyomhatja felfelé a vendéglátás mérlegét.

A vendéglátás 2017 éves eddig eltelt időszakának mérlege egyébként a következő:

vendéglátós bevétel január február március április együtt
kereskedelmi 58 58 69 76 260
változás 95 93 100 100 97
munkahelyi 10 11 12 10 43
változás 107 103 123 101 108
együtt 68 68 81 86 303
változás 96 95 103 100 99
KSH, érték: milliárd forint, változás: előző év 100

Nagyon rosszul keresnek a pincérek

Itthon. Továbbra is. Az elmúlt években rendre a vendéglátás volt az egyik legrosszabbul fizető terület a nemzetgazdaságban. Most sem túl rózsás a helyzet, hiszen a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete a a nemzetgazdaságban a cégek körében 2017 áprilisában 222 ezer forint volt, a vendéglátásban pedig csak 164 ezer forint. A Tesconál ennyiért már tüntetést is szerveznek a szakszervezetek.

A statisztika adatait persze árnyalja, hogy ez csak az átlag, ezen belül a szakképzettek nyilván többet vihetnek haza hó végén. A vendéglátásban magas a részmunkaidősök aránya is, 40% körül mozog. És a vállalkozó, aki dolgozik a vendéglőjében, de nem alkalmazott, annak a pénze sincs benne az adatban.

A vendéglátás foglalkoztatási mutatói a következők 2017-ben:

2016 április
2016 december
2017 január
2017 április
változás
2017/2016 április
fizikai dolgozók száma
40
39
42
41
+ 1
ebből részmunkaidős
15
15
19
18
+ 3
havi bruttó átlagkereset 132 141 158 164 + 32
KSH, létszám: ezer fő, kereset: ezer forint, 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében

A KSH adatai szerint egyébként a korábbi években kevesebben dolgoztak a vendéglátásban, tehát a létszám azért nőtt, 30-40 ezer fős nagyságrend között mozgott.

A külföldön dolgozó szakácsok, pincérek, mosogatók számáról nincs statisztikai adat, de a vendéglősök és a külföldön turistáskodók szerint nincsenek kevesen. Más kérdés, hogy ez a KSH adataiból nem olvasható ki.

Forrás: blokkk.com

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét