Kezdőlap Magyarország Pótnagymama program indul ősztől

Pótnagymama program indul ősztől

890
1
Ősztől pótnagymama- és pótunoka-kereső lehetőséget biztosít internetes felületén az Egyszülős Központ, de más szervezetek is keresik a lehetőséget arra, hogy a generációk egymásra találjanak. A jelek szerint erre jelentős a társadalmi igény, de a barátkozás hosszadalmas dolog.

Pótnagyikereső lehetőség már most is létezik alapítványunk honlapján, ám akkora társadalmi igényt tapasztalunk a lehetőség iránt, hogy ősztől kampányszerűen foglalkozunk ezzel a területtel – mondta a Magyar Időknek Nagy Anna volt kormányszóvivő, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. A szervezet 2005-ben jött létre. Tavaly év végén félmilliárd forint kormányzati támogatást kaptak, amelyből várhatóan idén ősszel, de legkésőbb a jövő év elején nyitják meg az Egyszülős Központ székházát. Április óta már működik az internetes portáljuk, szakembereik jogi és pszicholó­giai tanácsadást folytatnak, rászorultakat támogatnak, üdültetnek.
Nagy Anna közölte: az Egyszülős Központ friss kutatásában ezer egyedülálló szülőt kérdeztek meg.

A kutatásból kiderül: az anyagi gondoknál is nagyobb problémát jelent az elszigetelődés, és az, hogy magukra vannak hagyva. Ezen próbálnak segíteni az alapítványnál, nemrég indítottak egy internetes újságot, és ősztől tervezik a nagyikereső, unokakereső kampány indítását. Nagy Anna hozzátette: több mint 350 ezer egyszülős család van Magyarországon, ők nehezen találnak segítséget egy-egy élethelyzet, probléma megoldásához. Tapasztalatuk szerint sok egyszülős családból hiányzik egy támogató nagyszülő, és sok nagyszülő mellől hiányzik a támogató család. Az alapítvány honlapján már most is találhatók felhívások nagyszülőktől, és levelek gyermeküket nevelő szülőktől.

„Három unokám van, egyik közülük még babusgatható, a másik kettő már felnőtt. De sajnos ritkán látom őket, évente 1-2 alkalommal, mert külföldön laknak. Így az örömökből sajnos nem sok jut nekem. A bennem levő sok szeretetet szívesen megosztanám közelben lévő fogadott unokáimmal.

A sütés-főzés sem áll távol tőlem, mesét is szívesen olvasok, sőt együtt is kitalálhatunk szép meséket. Talán sok mindenre meg is taníthatnánk egymást. De legfőképpen sok szeretet maradt még a tarsolyomban” – írja egy nagymama. „Hatvanéves, gyermekszerető nagyijelölt vagyok, aki szívesen fogad gyerekeket otthonában a nyári szünetben, de azt követően is segítenék a családoknak. Óvónő és fejlesztőpedagógusi végzettséggel, sok éves tapasztalattal, nagy-nagy gyermekszeretettel, türelemmel lennék egy kedves család nagyija. Szeretettel várom a kedves családok megkeresését!” – fogalmaz hirdetésében más.

A szülők levelei is sajátos élethelyzetről árulkodnak.
„Ötéves kislányomat nevelem egyedül mindenféle nagyszülői és családi segítség nélkül. Nagyon nagy szükségünk lenne egy nagyira. Liza eredeti, nagy dumás, imádni való kislány. Nagyon jó fej. Meglehetősen energikus. Strapabíró nagyi szükségeltetik hozzá. Nagyon jó lenne, ha máshoz is tudna kötődni rajtam kívül. Ha lenne egy másik biztos pont az életében” – vélekedik egy anyuka. „Tízéves fia­mat nevelem egyedül. Kaposváron élünk. Szüleim sajnos már nem élnek, így kisfiam, aki egy okos,vidám, talpraesett, erős személyiségű, de ugyanakkor rendkívül érzékeny lelkű gyermek, nem részesülhet a nagyszülők adta szeretetből, gondoskodásból és az örömökből. Mindez nagyon hiányzik az életéből, amit sajnos ez idáig nem tudtam számára biztosítani! Szeretnék találni olyan nagyszülőt, aki szívesen lenne részese az életünknek!” – olvasható egy másik apróhirdetésben.

A legtöbb hirdetőt a Magyar Idők e-mailben megkereste, és a hirdetésük sikeressége felől érdeklődtünk. Kevés egymásra találásról szóló történetet kaptunk, viszont szinte mindenki úgy fogalmazott, hogy nagy igény lenne rá. Megkeresésünkre Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Újbuda alpolgármestere is arról beszélt, hogy a klubjuknak is egyik kiemelt programja az úgynevezett pótnagyiprogram, amellyel segítséget szeretnének nyújtani azoknak a családoknak, amelyeknek nélkülözniük kell a nagymamát valamilyen okból, ők igyekeznek egy, a saját unokájától távol lévő hölgyet kiközvetíteni számukra.

Forrás: www.magyaridok.hu

1 hozzászólás

  1. Több cikkben olvasom a pót-nagyi program kezdeményezését ! Szivesen segítenék, ha megtalálnám, hogy hol lehet jelentkezni pót nagyinak ???! köszönöm válaszukat ! Marika Oláh

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét