Kezdőlap Kék Fény Újabb milliárdos mutyi Heves, Nógrád és Pest megyében!

Újabb milliárdos mutyi Heves, Nógrád és Pest megyében!

947
0

Olyan fejlesztésre költenek el újabb milliárdokat Nógrád, Heves és Pest megye térségeiben, amelyre egyszer már kaptak uniós támogatást – legalábbis ezt állítja a helyi mutyikat rendszeresen felderítő 60lap.hu. 

Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Heves megye egyes térségeiben címmel 3,4 milliárd forintot nyert el nemrégiben a Hatvan és Környéke Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Fejlesztése Társulás, hogy szemétfronton korszerűsítsen. Csakhogy alig néhány esztendővel ezelőtt az Új Széchenyi Terv keretében hulladékkezelési közszolgáltatás fejlesztésére már kapott 2,3 milliárdot a térség, vissza nem térítendő támogatásként.

Ez a beruházás megvalósult, így nehezen érthető, hogy a frissen korszerűsített hulladékgazdálkodási rendszer hogyan avulhatott el két év alatt, hiszen most szinte azonos pályázaton kívánnak újabb milliárdokat elkölteni. Igaz, a „rapid állagromlás” fogalma nem ismeretlen ezen a környéken: a Hatvan és Boldog között egymilliárd forintból megépített hét és fél kilométeres kerékpárút már az átadást követő első évben több helyen beroggyant, megrepedt, a rések között burjánozni kezdett a növényzet, és több helyen a nád is áttört az aszfalton. A beruházás gazdája az a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt volt, amely a „G” nap, vagyis az Orbán–Simicska-háború kitörése óta az útépítési tenderek egyik nagy nyertese.

– Vajon a 2015-ben átadott hulladékgazdálkodási projektet eleve hibásan tervezték meg, s ezért vált szükségessé az újabb fejlesztés, vagy nem szól másról ez az egész, minthogy erre ad az unió pénzt, s azt mindenáron el kell valahogy költeni? Az is érdekes, hogy az újjáalakított társulást Kómár József, Heréd polgármestere vezeti, akit korábban két évre próbára bocsátottak, épp a hulladékgazdálkodás rendjének megsértés miatt – vetette fel a helyi hírportál. Hatvan viszont ezúttal kimaradt a pénzesőből, amit a térségben élők azzal magyaráznak: polgármesterük, Horváth Richárd megelégelte, hogy elődje, Szabó Zsolt államtitkár még mindig a saját felségterületének tartja a várost, s nem akar bábként viselkedni – ennek következményeként viszont Hatvan az utóbbi néhány évben gyakorlatilag egy „kanyi vas” támogatás sem kapott egyetlen pályázaton sem, a polgármestert pedig kizárta soraiból a Fidesz.

A Népszava megkereste Kómár Józsefet, Heréd polgármesterét, aki azzal indokolta az újabb uniós milliárdok érkezését a térségbe, hogy időközben a korábbi 20 tagú hulladékgazdálkodási társulat 37-re bővült, s főként olyan Nógrád és Pest megyei települések csatlakoztak hozzájuk, amelyeknél még van mit modernizálni a szemétkezelési technológián. Cserélik a gépparkot és az eszközöket, de bővítik például az egyik, nemrégiben elkészült válogató-telepet is, mert a technológia fejlődik, az újabb gépek hatékonyabban dolgoznak, érdemes ezekre váltani – magyarázta a társulás elnöke.

Forrás: www.nepszava.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét