Kezdőlap Gazdaság 99 forintért adja a dinnyét a Tesco, bepöccent a kamara

99 forintért adja a dinnyét a Tesco, bepöccent a kamara

951
0
Hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tescóval szemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint felszólítja az áruházláncot, hogy azonnal vonja vissza a „magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját”. A NAK felháborítónak tartja a Tesco lépését, amellyel a néhány napja még kilónként 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. között 99 forintért árulja. Elképzelhető, hogy a durva árcsökkentés miatt a termelők idén is demonstrálni fognak.

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt hatósági vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál – közölte a köztestület. A kamara egyben azt is vizsgálja, hogy a Tesco piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.

A Tesco a tavalyi botrányosnak tartott dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulja a dinnyét a termelők szerint. Az áruházlánc a hét elején még 249 forintért kínálta a görögdinnyét kilónként, majd a július 6-9. közötti időszakra 99 forintért „promóciózza” a terményt.

Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő az Agrármarketing Centrum, a NAK és a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön megrendezett dinnyefogyasztást ösztönző sajtótájékoztatóján már bírálta a Tescót tisztességtelen magatartása miatt.

NAK mostani közleményében pedig leszögezi: a tavalyi hasonló akció után most is indokolatlan a Tesco brutális árcsökkentése. A kamara álláspontja szerint az áruházlánc akciója kizárólag a vállalat saját marketing céljait szolgálja, és „megalázó és etikátlan” a magyar termelőkre nézve. Ezért a köztestület az eljárások kezdeményezése mellett az akció visszavonására szólítja fel a céget.

Nem kizárt, hogy a dinnyetermelők – akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen – újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni – derül ki a kamara állásfoglalásából. A közel 60 százalékos árleszállítás ellen a NAK szerint a dinnyetermelők jogosan tiltakozhatnak, mivel a piacon nincs túltermelés – sőt, inkább keresleti piac alakult ki –, amely a nyomott árat indokolhatná. Tavaly nyáron a dinnyetermelők a Tesco akkori radikális árleverő akciója miatt teherautóval vonultak a multicég budaörsi központi üzlete elé, ahol tiltakozásul dinnyéket dobáltak.

A kamara az idei dinnyeszezon előtt Dunaharasztiban egyeztető fórumot szervezett azért, hogy mind az áruházláncok, mind a termelők megismerjék a bel- és külpiaci keresleti és kínálati környezetet. A termelők képviselői akkor emlékeztettek arra, hogy szerintük a legtöbb üzletlánc tavaly korrekten értékesítette a magyar dinnyét, kivéve a Tescót. Az egyeztetésen az is elhangzott, hogy az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, mivel így nem térülhet meg a dinnye magas bekerülési költsége.

Forrás: www.agrarszektor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét