Kezdőlap Magyarország Szabálytalanul használhatták fel Soros képét

Szabálytalanul használhatták fel Soros képét

870
0

Az MTI archívumból 60 ezerért vásárolta meg a fotót Lounge Design, de megsérthették az Általános Szerződési Feltételeket. Az MTVA szerint ez puszta feltételezés.

A Lounge Desing Szolgáltató Kft. mindössze 60 ezer forintot fizetett az MTI-nek azért az archív sajtófotóért, amit aztán kiraktak a legújabb kormányzati plakátokra – tudta meg a 444.hu az MTVA sajtóosztályától. Rákérdeztek, milyen feltételekkel lehet képet felhasználni, mire az MTVA az Általános Szerződési Feltételekre mutogatott. Annak viszont két pontját megsérthette a cég. Egyrészt az anyagot torzítás nélkül lehet közölni úgy, hogy ne legyen félreérthető vagy rosszindulatú következtetésre okot adó, és a fotó tartalmát sem lehet megváltoztatni. Márpedig itt megtették.

A mosolygós Soros Györgyöt ugyanis 2005-ben, egy kijevi sajtótájékoztatón kapták le, valószínűleg egy újságíró felé mutat, akinek a kérdésére válaszol. A képet Szergej Dolzsenko, az EPA fotósa készítette 12 évvel ezelőtt. A lap felhívta a fotó készítőjét, aki elmondta, akkor az EPA főállású stábfotósa volt, így a fotóinak joga a cégé lett. Vele nem kellett megállapodni arról, hogy fotóját óriásplakáton felhasználják. Őt nem zavarja, hogy képéből plakát lett, ami ellepte az országot. A Lounge Designt is megkeresték, de egyelőre nem válaszoltak.

Megkerestük az MTVA-t, Kobza Miklós sajtófőnök azt írta, nem bizonyított, hogy bárki megsértette volna az ÁSZF-et, ez csak feltételezés. Ha ez így is van, akkor sem az MTI, hanem a kép felhasználója tehette meg.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét