Kezdőlap Magyarország Nem biztos, hogy érzi majd a fogyasztó az áfacsökkentést

Nem biztos, hogy érzi majd a fogyasztó az áfacsökkentést

794
0

Angyal József okleveles adószakértőnek nem túl kedvező a véleménye, és mindezt az M1 Ma délelőtt című műsorában mondta el.

„Nem biztos, hogy érzi majd a fogyasztó az áfacsökkentést” – mondta már a beszélgetés elején Angyal József, mire az M1 műsorvezetője fontosnak tartotta közbevetni, hogy ők megkérdeztek boltokat, akik azt mondták, nem nyelik be a csirkehúsnál az áfacsökkentést. Angyal erre levezette, hogy januárban még biztos így lesz, de amint nő a kereslet a csirkehús iránt, nő a kereslet, így a termelő és a kereskedő is emel majd. Pár hónap tehát, és a fogyasztó nem érez majd semmit.”

„Ugyanígy volt a sertéshús áfájánál is” – mondta Angyal. Leginkább az éttermekre vonatkozó szabályozást bírálta, ahol 27-ről 18 százalékra csökken az áfa, ám ha valaki becsomagoltatja és elvisz az ételt, máris az eredeti kulcs szerint kell utána áfát fizetni. Itt hosszan bírálja az adóhatóságot, hogy mennyire kusza állásfoglalást adott ki, hogyan kerülhetnek kényes helyzetbe az éttermek.

A riporter próbálkozott: „jól értem, hogy a csökkentés önmagában jó, csak lehet, hogy trükközni fognak a boltok vagy éttermek?”

A válasz:

„Nem, rosszul értette. Nem ők trükköznek, az adóhatóság trükközik.”

Angyal szerint az éttermek akkor járnak el helyesen, ha nem vállalják fel a 18 százaék áfát. „Hiába volt kormányzati szándék, az adóhatóság keresztbe veri.”

Médiaklikkre felkerült beszélgetés időnként ugrik – vagy valamilyen hiba vagy kivágás miatt -, az a rész például nincs meg, mikor az offshore cégekről magyaráz, illetve az sem nagyon, ahol a kisvállalati adót bírálja. A kata értékhatárának emelésénél pedig arra hívja fel a figyelmet, sokan elvéthetik, és ha a kormány által beharangozott határt tartják, kiesnek az alanyi adómentes körből, ami rengeteg adminisztrációt von maga után. Így inkább aki ezt választja, 8 milliós határral kalkuláljon. A beszélgetést a 444.hu vette észre, itt tudja megnézni a felkerült változatot.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét