Kezdőlap Magyarország Megszülettek a zöldáramszabályok

Megszülettek a zöldáramszabályok

672
0

Közzétették a megújuló energia jövő évtől hatályos támogatásának mértékét és feltételeit. Olcsóbbá vált a gáz hazai tárolása és szállítása.

Megjelent a közlönyben az a szabályozás, amelyből kiderül, hogy 2017. január 1-jétől mekkora támogatást és milyen feltételekkel kaphatnak a megújuló forrásból hő- és villamos energiát előállító termelők. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete a kötelező átvételre jogosult áramtermelőkre és a prémium támogatásra jogosult, 1 megawatt (MW) névleges villamosenergia-teljesítményűnél kisebb létesítményekre vonatkozik. Az említett prémium támogatás a Metár néven megfogalmazott rendszer új eleme. Ezt a piaci árat meghaladó összeget kapják meg az arra jogosult termelők az áramukért addig, amíg meg nem térül a beruházásuk. A piaci árat a magyarországi áramtőzsde, a HUPX határidős jegyzései alapján határozza meg a hivatal úgy, hogy a kapott értéket évente 0,9-es szorzóval korrigálja.

A kiszámítható szabályozási környezet a megújuló energiába beruházók döntését is elősegítheti Fotó: Laufer László

Lényegében a rendelet tartalma adja meg azt az immár kiszámítható szabályozási környezetet, amelyre az érintett társaságok a beruházási döntéseiket alapozhatják. A kötelező áramátvételt remélő, potenciális szélerőmű-építőkre azonban mindez egyelőre nem vonatkozik, mert egy minapi kormányrendelet nulla megawattban határozta meg a 2017-ben telepíthető olyan szélerőművek teljesítményét, amelyek rákapcsolódhatnak az országos villamosenergia-hálózatra. A Magyar Közlönyben ismertetett MEKH-rendelet szerint kötelező áramátvételt a biogáz- és szilárdbiomassza-beruházások 25 évre igényelhetnek, a  fix és a napkövetős napelemek üzemeltetői 13-13 évre, a hulladékból származó gázt előállítók pedig öt évre. A táblázat megadja azt is, hogy egy kilowatt teljesítmény esetén évente mennyi villamos energia állítandó elő. (A legnagyobb – 6900 kilowattóra – elvárás a biomassza esetében, a legkisebb – 1100 kilowattóra – pedig a fix napelemnél van.) Támogatásra csak az öt éven belül kereskedelmi üzembe helyezett biogáz-, illetve biomassza-beruházás jogosult, míg a másik három megújuló esetében 2 év a rendelkezésre álló idő. Hasonlóak a feltételek a pályázati eljárás alá nem tartozó, prémium támogatások esetében is. Az eltérés annyi, hogy a napelemek és a hulladékgáz esetében az előbbinél kicsit rövidebb a támogatási idő.

Olcsóbb lett a gáztárolás

A jövő évtől 55 százalékkal olcsóbban lehet a hazai föld alatti tárolókba elhelyezni a gázt, és 37 százalékkal olcsóbban vehető majd ki. Az egyetemes szolgáltatásnak (ESZ) és a piaci szereplőknek ugyanannyiba kerül majdt a gázmozgatás, e célból az ESZ-kapacitás díja 23 százalékkal nő, a másik ugyanennyivel csökken. Zuhannak a szállítási rendszerhasználati díjak is: a határ menti belépési ponton a szállítási kapacitás díja 22 százalékkal, a szállítási forgalmi díj 69 százalékkal lesz kisebb. A módosítások révén vonzóvá válhat a magyarországi tárolás és a kereskedelmi célú készletek fenntartása.

Forrás: www.vg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét