Kezdőlap Magyarország Folyamatos ellenőrzés alatt a strandok

Folyamatos ellenőrzés alatt a strandok

581
0

A nyári kánikula, hőhullámok idején remek és biztonságos felfrissülést nyújthatnak medencés közfürdőink, természetes fürdővizeink. Heves megyében 4 szabadvizű és 7 medencés strand várja a csobbanni vágyókat. Az üzemeltetés megfelelőségét – beleértve a vízminőséget is – rendszeresen ellenőrzik a szakemberek.
Heves megyében négy helyszínen lehet természetes vízben megmártózni: a Tisza-tó partján Poroszló, Sarud, Tiszanána-Dinnyéshát és Kisköre szabadvizű strandjainál. A fürdőhelyek üzemeltetői tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal és be is tartják azokat. Az üzemeltetés megfelelőségét – beleértve a vízminőséget is – a Füzesabonyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya rendszeresen ellenőrzi. A fürdővíz laboratóriumi vizsgálatai alapján elmondható, hogy mind a négy szabadvizű strand vízminősége kiváló minősítésű.

Megyénkben hét településen medencés közfürdő is üzemel: Egerben, Egerszalókon, Demjénben, Bükkszéken, Gyöngyösön, Hatvanban és Tarnamérán. A hatósági felügyelet a medencés fürdők felett is fokozott és folyamatos. A laborvizsgálatok során előfordul, hogy strandonként egy-egy medence vize kifogás alá esik, ilyen esetben a hatóság soron kívül kötelezi az üzemeltetőt a fürdővízminőség javítására.

Mind a természetes fürdőhelyként üzemeltetett vízpartokon, mind a városi strandokon megtalálhatóak azok az információs táblák, melyek a fürdőzési és dohányzási szabályokról, az elsősegélynyújtó helyről, a büfék, WC-k, öltözők fellelhetőségéről, a gyógyvizek vízminőségéről informálják a fürdőző vendégeket. A hatóság az ellenőrzései alkalmával szintén vizsgálja a szakképzett elsősegélynyújtó személy jelenlétét, munkáját, hiszen ők váratlan helyzetben életeket menthetnek.

Az üzemeltetői erőfeszítések és a hatóságok felügyelete és intézkedése mellett a fürdőzők magatartásán is sok múlik. Fertőző beteg a strandokat nem látogathatja, továbbá a megfelelő vízminőség, biztonságos fürdőzés érdekében valamennyiünknek be kell tartani a figyelmeztető táblákon látottakat. A medencébe lépés előtt használni kell a lábmosókat, zuhanyzókat, szükség esetén a WC-ket. A gyerekek homokkal szennyezett fürdőruhával, homokos lábbal ne menjenek a medencébe. A gyógyvízben az információs táblán feltüntetett javasolt időn túl tartózkodni nem szabad. Gyerekek 14 éves kor alatt gyógyvízben csak orvosi utasítás esetén tartózkodhatnak.

Forrás: www.kekesonline.hu

Fotó: termalfurdo.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét