Kezdőlap Kultúra Öt térségi tanodában szerveznek nyári programokat

Öt térségi tanodában szerveznek nyári programokat

860
0

A térségben öt településen működik tanoda, ahol a hátrányos helyzetű gyermekeknek nyáron is szerveznek rendszeres foglalkozásokat, kirándulásokat.

A Pétervásárai járásban öt településen – Pétervásárán, Váraszón, Bodonyban, Szajlán és Mátraderecskén – működik tanoda. Az intézményeket működtető Hétkútforrás Szociális Alapítvány vezetőjétől, Busák Erzsébettől megtudtuk, a közel 30 millió forintból hivatalosan jövő év végéig szervezhetnek programokat a helyi fiataloknak.

A tanévben tanítás után angolból, matematikából, magyarból és informatikából is segítik a diákokat, de az egyéni személyiségfejlesztésre, a konflikuskezelésre is van lehetőség.

Településenként eltérő tematikára épülnek a foglalkozások. Szajlán a hagyományőrzés, Bodonyban a kertészkedés, Pétervásárán a sport, Mátraderecskén pedig a zenés jellegű műsorok kerültek a központba. A kisebb falvakban, ahol nincs helyben általános iskola (Váraszó, Bodony, Szajla) a tanodás gyerekekkel együtt készülnek a nemzeti ünnepekre is.
Pétervásárán és Váraszón a már megszokott helyeken várják a gyerekeket délutánonként, Bodonyban a könyvtárban, Szajlán a közösségi házban, Mátraderecskén pedig az általános iskola emeleti részén működnek a tanodák.

Mátraderecskén a Kanázsvár Tanoda gyermekei május 25-én Dunakeszire látogattak el, a rendőrnapra. A köszöntés és zenészbemutatót követően érdekes és izgalmas rendőri produkciók következtek. Ezután a Duna-parton, egy hangulatos étteremben ebédeltek, majd kagylót gyűjtöttek, játszottak az étterem melletti játszótéren, sétáltak a Duna-parton, s megtekintették az Elliot, a sárkány című filmet. Június 21-én ismét Budapestre látogattak.

Sétáltak a Hősök terén, majd a Vajdahunyad várában Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeumát keresték fel. A délutáni program a repülőtéren zajlott. Az Aeroparkban, a repülőgépmúzeumban megismerkedtek a hazai közforgalmú repülés elmúlt 60 évével. A gyerekek beléphettek a repülőgépekbe, és kipróbálhatták a műszerfalat is, betekinthettek a légi közlekedés varázslatos világába – tudtuk meg Kovács Jánosné szakmai vezetőtől.

Bodonyban sem unatkoznak nyáron a fiatalok. Borosné Kollár Mária szakmai vezető tájékoztatása szerint a Noé Kertje Tanodában a nyári hónapokban a tanulók a igényeihez igazítják a tevékenységüket. Júniusban átruccantak a mátraderecskei Kanázsvár Tanodába, ahol a gyerekek ismerkedtek egymással és a környezettel. Közösségformáló játékkal oldották fel a kezdeti tartózkodást. Egy viszontlátogatás reményében búcsúztak a vendéglátóiktól.

Megtartották a tanévzáró batyubulit is. Ehhez kapcsolódott Csiki Lóránt kézműves foglalkozása. A júniusi, budapesti kirándulás osztatlan sikert aratott a bodonyi tanulók között: a reptéri látogatás, a vendéglátóipari múzeum, a Margitsziget, mind újdonságot jelentett számukra. A reptéren a kisebb-nagyobb repülőgépek leszállását közelről nézhették végig, a kedvükért a leszállópálya futófényeit is bekapcsolták. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tárlatvezetés, játékos bemutató és kézműves csokigolyó-készítés várt a csapatra, szakszerű vezetés mellett.

Noé kertjében termelnek zöldséget

Bodonyban a szünidő alatt a tanodás gyerekek bejárják a környéket, ismerkednek a természet kincseivel: vadon termő gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, gombákkal. Emellett a tanoda kertjében saját termesztésű zöldségeket gondoznak, amit fel is dolgoznak. Már leszüretelték az első nyári terméseket, s haza is vihették azokat. A nyár folyamán számos élmény vár még a gyerekekre. A pályaorientációs napok keretében a Kiskataréti-tónál ismerkednek az erdész és vadász szakmával; a vadászkutya-bemutatón keresztül az állattartás, -gondozás rejtelmeibe is bepillanthatnak. Augusztusban két hét szervezett tábor is lesz: Millió betű és gondolat címmel dráma és színjátszó napközis foglalkozás, valamint komplex környezeti és természettudatos tábor várja a gyerekeket. A nyár lezárásaként az utolsó hét már az új tanévre való ráhangolódás jegyében telik, egy kis ismétléssel, taneszközbörzével.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét