Kezdőlap Magyarország Kiváló a Balaton vízminősége

Kiváló a Balaton vízminősége

785
0

Kiváló a Balaton vízminősége a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vizsgálata szerint. Pálffy Károly, az intézet tudományos munkatársa szerint az, hogy meleg nyárral számolhatunk, a tó egészének vízminőségét nem befolyásolja – számolt be az InfoRádió.

A kutatóintézet elsősorban a tó ökológiai állapotát vizsgálja és követi, ami részben összefügg a vízminőséggel, de nem fedi le teljes egészében – fogalmazott Pálffy Károly. A kutató elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a vízben lebegő algák mennyiségét. A túl sok alga a vízben ugyanis mind ökológiai szempontból, mind humán-egészségügyi szempontból káros következményekkel járhat.

A Balatonban ilyen szempontból semmilyen probléma sincs, gyakorlatilag az elmúlt 15-20 évben nem jelentkeztek ilyen problémák. Ennek elsősorban az az oka, hogy azok a szervetlen tápanyagok, amelyek az algák növekedéséhez elengedhetetlenek – elsősorban a foszfor és a nitrogén – mennyisége drasztikusan lecsökkent a tóban az elmúlt húsz évben – indokolta a tudományos munkatárs.

E szempontból jónak mondható a víz minősége. Létezik egy rendelet, amely a természetes fürdővizek vízminőségének minősítésével foglalkozik. A Balaton vize bőven az ott szereplő határértékek alatt van gyakorlatilag az összes paraméter tekintetében – mondta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa a portálnak.

Van egy olyan csoport, amelyet külön is vizsgálnak, a cianobaktériumokat. Ezek ugyanúgy viselkednek, mint az algák, viszont egyes csoportjaik toxinokat termelhetnek. Ilyen toxinok előfordulnak a Balatonban is, ám ezek mennyisége rendkívül kicsi, és a részaránya jóval alacsonyabb, mint a 80-as években – mondta Pálffy Károly.

Ráadásul az évtizedek során soha nem tudtak kimutatni olyan taxont, ami ténylegesen toxint termelt volna a vízben, úgyhogy ilyen kockázattal nem kell számolni a Balatonnál – jelentette ki a kutató.

Az, hogy meleg nyárral számolhatunk idén, két dolgot eredményezhet: egyrészt melegszik a víz, másrészt a Balatonban a megnövekvő párolgás miatt csökken a vízszint. Ez okozhat lokális változásokat elsősorban a part menti régiókban, de összességében a tó egészét nézve a víz minőségét nem befolyásolja.

Jó vízminőséggel számolhatunk egész nyáron

– hangsúlyozta az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Forrás: www.napi.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét