Kezdőlap Magyarország Ősszel kutyaiskolát nyit a gyöngyösi gyepmesteri telep

Ősszel kutyaiskolát nyit a gyöngyösi gyepmesteri telep

1162
0
Bozsik András, a gyöngyösi gyepmesteri telep vezetőjének szavai szerint a legfontosabb feladatuk, hogy a kutyáik egészségesen és boldogan kezdjenek új életet örökbefogadóiknál.

Egy hagyományos gyepmesteri szolgálat nem klasszikus állatmenhely. Ez egy területileg illetékes, önkormányzat által fenntartott intézmény, amelynek feladata a kóbor kutyák és az elpusztult állatok tetemeinek begyűjtése.

A városban azonban szerencsésen alakult a helyzet, amikor is három évvel ezelőtt az állatvédő Új Nap Egyesület megkapta az önkormányzattól a telep működtetését. Megtudtuk: azóta duplájára bővült a kennelek száma, kutyafuttatójuk is van, és ősszel egy kutyaiskolát nyitnának a telep mellett.

– Kötelezően Gyöngyös, Mátrafüred, Mátraháza és Kékestető településeken gyűjtjük be a kóbor kutyákat, és a jogszabálynak megfelelően, a bejelentéstől számított 24 órán belül elvisszük az elhullott állatokat is. Ám nálunk a telep egy kicsit másabb a szokásosnál, amit ugye, sokszor sintértelepnek hív a köznyelv. Sok helyen elaltatják az elárvult ebeket két hét után. Ez nálunk nem fordulhat elő – hívta fel a figyelmet a vezető.

Elárulta, bár sokan hívják, hogy megunták házi kedvencüket, altassák el, de ez nem feladatuk.

– Szerencsés a nyári időszak, mert ilyenkor kicsit többen szeretnének új kedvencet – teszi hozzá. – Előfordul, hogy amint feltesszük a talált kutyusok fotóit az internetoldalunkra, máris akad jelentkező. Ám van olyan kutyusunk is, aki már három éve itt él. A legritkább esetben fordul csak elő, hogy a hazavitt állatot visszahozzák – mondta Bozsik András.
Az önkormányzattól, havi apanázst kapnak a telep működtetésére, ez a három főállású dolgozó bérét, a rezsit, az állatok takarmányát és az orvosi ellátásukat fedezi. A kutyák a helyi iskola, óvoda konyhájáról, két városi étteremtől, az autista központtól is kapnak ételmaradékot. Erre külön engedélyük van a Heves Megyei Kormányhivataltól. Ezenkívül felajánlásokat is szívesen fogadnak, kivéve húskészítményeket, ezeket ugyanis nem vehetik el magánszemélytől. De tisztítószerek, vagy száraz csomagolt kutyatáp mindig jól jön – fogalmazott a telep vezetője.

Ősszel pedig kutyaiskolát szeretnének nyitni – derül ki. A telep mellet egy nyolcszáz négyzetméteres területet nemrég tettek rendbe, majd hamarosan elkerítik. A tervek szerint ősztől, akik tőlünk fogadnak örökbe kutyát, azoknak ingyenes lenne az oktatás, de kívülről is be lehet majd hozni a házi kedvenceket – tudtuk meg a gyepmestertől.

Forrás: Hliva Éva, www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét