Kezdőlap Magyarország Muszáj átesni a gátmetszésen? Rákönyököl az orvos a hasamra? Itt a nagy...

Muszáj átesni a gátmetszésen? Rákönyököl az orvos a hasamra? Itt a nagy magyar szülészeti adatbázis

1032
0

Az új adatbázishoz igyekeztek megszerezni az összes fontos adatot a magyar szülészetekről. A kórházi önbevallásokból kiderül, mi a protokoll az adott intézményben, a szülések hány százaléka végződik császármetszéssel, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, mi történik a kisbabával szülés után.

Óriási vállalkozásba fogott a KANGA Egyesület a Zsebinet.hu portálon: az ország összes szülészetét megkérdezték a kórházi szokásokra, szülészeti eljárásokra vonatkozó adatokról. Olyan gyötrő kérdésekre keresték a választ, amelyek sok, első gyereküket váró szülőt foglalkoztatnak.

A Szülészetválasztó adatbázis már el is készült, a tervek szerint évente frissítik majd. Olyan kérdésekre találunk benne választ, mint például lehet-e kádban vajúdni, hány császármetszés után nem engedik az anyát természetesen szülni, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, a szülések hány százalékánál alkalmaznak gátmetszést, lehet-e orvost, szülésznőt választani, stb. A kereshető adatbázisról a Szabadpécs.hu adott hírt.

Vannak sajnos kórházak, amelyek hézagosan, vagy egyáltalán nem szolgáltattak adatot, ilyen például az Uzsoki-kórház. Hiányzik az adatbázisból a Honvédkórház is, de ígérik, utóbbi hamarosan felkerül. Kiderülnek olyan egészen hajmeresztő tények is, hogy például

a Szent Margit Kórházban minden egyes szülésnél alkalmazzák a Kristeller-fogást, amikor a szülész rákönyököl a kitolási fázisban lévő nő hasára.

A KANGA Egyesületet Maróy Ditta szülésznő és dúla vezeti. Szerinte jó lenne, ha egyre többen tisztába jönnének azzal, hogy az állampolgárok megrendelői helyzetben vannak az egészségügyi intézményekben. A szülés helyéről való tudatos döntés megkönnyíti az anya dolgát, egy igényeinknek megfelelő kórházban sokkal jobb lehet a szülésélmény.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét