Kezdőlap Gazdaság Újra megnyílik a munka világa a nyugdíjasok előtt

Újra megnyílik a munka világa a nyugdíjasok előtt

864
0

Az állandósuló munkaerőhiány kapcsán az utóbbi időben többször előkerült egy lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. Mit szólnak ehhez az érintettek? Visszamennének dolgozni? Ha igen, hova, és hogyan? Mit gondol egy mai nyugdíjas a megbecsültségről, a nyugdíjról a munkáról? A Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő ezekre a kérdésekre kereste a választ több mint 2000 nyugdíjas megkérdezésével.

Úgy érzik, alábecsülik őket

A Work Force 2123 nyugdíjas körében végzett kutatása az újbóli munkába állás témáját járta körül. A válaszadók 82 százaléka jelenleg nem dolgozik, 12 százaléka viszont igen, mégpedig részmunkaidőben, 6 százaléka teljes munkaidőben. A jelenleg is aktív 18 százalékon felül további 59 százalék menne vissza dolgozni, döntő többségük részmunkaidőben (34 százalék 4-, 16 százalék 6 órában, 9,5 százalék pedig teljes munkaidőben).

A megkérdezettek 67 százaléka hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni, népszerű célpontnak számít a közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank-és pénzügy valamint a logisztika és közlekedés.

Elég passzívak maradnak

Azok közül azonban, akik visszamennének, mindössze 35 százalék igyekezett állást találni az elmúlt egy év alatt, de csak 10 százalékuk jut el odáig, hogy interjúra hívják. Ez azt jelzi, hogy nagy többségük nem is reménykedik abban, hogy állásra lel, míg a munkaadók nem túl bizakodók a foglalkoztatásukban.

Pedig a válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat, azaz feltehetően tévhit, hogy az idősebbek már nem tartanak lépést a korral. Leginkább az értelmes elfoglaltság és a pénz motiválná őket a visszatérésben, de a társaság szerepe is hasonlóan jelentős.

Több probléma merül fel

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem minden területen érvényes, van, ahol munkavállalás esetén a nyugdíjas fizetést kap ugyan, de nyugdíjat nem. Így a közszférában dolgozó, saját jogú nyugdíjas nyugdíjának folyósítását mindaddig szüneteltetik, amíg e jogviszony fennáll.

Vagyis szüneteltetni kell az öregségi nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban, vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

Megváltozhat a helyzet
A rendelkezés idén változhat, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt elsőfokon pert vesztett a magyar állam, és a másodfokú tárgyalás után jogerős ítélet várható. A problémát azonban nem is feltétlenül ez okozza, hiszen jogszabályi módosítással orvosolható a helyzet, hanem sokkal inkább a nyugdíjas munkaerővel szembeni előítélet.

Megállnák a helyüket

A kutatás alapján mindössze a válaszadók 13,5 százaléka véli úgy, hogy a munkáltatók nem becsülik őket alá, 65 százalék ráadásul úgy érzi, hogy a fiatalabb korosztállyal is bőven felveszik a versenyt.

„A nyugdíjasokban egyfajta félelem, a munkaadóban pedig egyfajta kérdőjel van az idősebbek munkapiaci lehetőségeit illetően. Ez azonban tesztekkel, próbanapokkal könnyedén kezelhető lenne, az előítéleteket sutba kell dobni” – mondja Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója.

Márpedig a munkaadóknak meg kell barátkoznia a jelenséggel, hiszen egy elöregedő társadalomban amúgyis egyre jelentősebb lesz az idősebb korosztályok foglalkoztatása, és ezt a munkaerőhiány csak tovább tetézi.

Máshol már jelentős arányban dolgoznak

Az Egyesült Államokban például a 65 évesek és annál idősebbek száma a munkaerőpiacon 2000-ről 2016-ra 18,8 százalékkal nőtt, ami közel 9 millió embert jelent. Nemcsak több idősebb amerikai dolgozik, hanem többen dolgoznak teljes munkaidőben is. 2000-ben 46,1 százalék 65 év feletti dolgozott részmunkaidőben, azaz kevesebb, mint heti 35 órában.

Ez a szám 2016-ra 36,1 százalékra csökkent, tehát egyre többen térnek vissza teljes munkaidejű állásukhoz. Főleg a jogi szektorban, társadalmi szolgáltatásokkal foglalkozó területeken jellemző a jelenlétük.

Nincs arányban a nyugdíj és a ledolgozott munka

A magyar nyugdíjasok szabadidejükben leginkább olvasnak, a családdal vannak, kertészkednek, TV-znek és keresztrejtvényt fejtenek, a sport és az utazás kevéssé van jelen az életükben. Mindössze 11 százalék sportol rendszeresen, és talán meglepő módon 82 alapvetően igen vagy teljesen elégedett egészségi állapotával.

Ez fusztrálja őket
Érdekes és egyben elgondolkoztató adat, hogy a megkérdezettek 83 százaléka szerint nincs arányban a nyugdíjuk a ledolgozott munkával, és 60 százalék nem vagy nem igazán így képzelte a nyugdíjas éveit. Leginkább a jó társaság és a család hiányzik nekik.

Pszichológusok szerint egy új munkahely mindenképpen segíthet fiatalon tartani az idősebb korosztályt. Számos kutatás szerint a szellemi és fizikai megterhelés, a közösségi lét, a hasznosság érzete igen fontos öregedés lassító tényezők, márpedig mindhárom tényező megjelenik egy munkahelyen.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét