Kezdőlap Magyarország Aggasztó jövőt lát Magyarország előtt a MOL vezér

Aggasztó jövőt lát Magyarország előtt a MOL vezér

883
0

Mielőbb sebességet kell váltania az országnak, aggasztóak a hosszú távú versenyképességünk kilátásai – nyilatkozta Hernádi Zsolt.

Tíz éve jobb volt Magyarország versenyképessége – nyilatkozta Hernádi Zsolt a Figyelőnek. A Mol csoport elnök-vezérigazgatója szerint nem csak most van baj: a hosszú távú versenyképességünk kilátásai aggasztják, ezért tartja fontosnak, hogy mielőbb sebességet váltsunk. Igaz, most még kevés problémát látunk, a makrogazdaság terén kimagaslóan teljesít szerinte Magyarország, de a hosszú távú kilátások sokkal problémásabbak.

Hernádi részletesen sorolta, mi mindent lehetne tenni a jobb versenyképességért már rövid távon is. A gazdasági ügyintézés költségeit csökkenteni kell, kevesebb adónemre van szükség – ezek szerinte azonnal kedvező hatást gyakorolnának az ország besorolására. Arról, hogy hosszabb távon milyen megoldások lehetnének, konkrétumok helyett csak annyit mondott: a versenyképességi tanács, amelynek ő is tagja, az oktatás, az egészségügy, a demográfia terén adna tanácsokat a kormánynak.

A Molban azonnal a bőrünkön érezzük a nemzetközi gazdaság akár csak egy pillangószárny-rezzenésnyi változását is – beszélt Hernádi a saját cégéről is. Mint mondta, egy hirtelen közel-keleti háborús konfliktus, amely kínálati kieséssel járna, például kapásból 600 forintos benzinárat lenne képes okozni.

A Mol számára az jelenti most a kihívást, hogy a régióban jelentkező új fejlődési irányok közül melyiknek tud az élére állni – mondta el. Az egyik legfontosabb változásnak azt tartja, hogy három éven belül a közepes méretű elektromos meghajtású autók felveszik a versenyt a hagyományos üzemelésű járművekkel. Mindez nem jelenti azt szerinte, hogy 2030-ban már nem a hagyományos meghajtású autóké lesz a főszerep. A vállalatcsoport jövedelmének meghatározó része továbbra is a hagyományos üzemanyagoknak a gyártásából és értékesítéséből fog keletkezni – tette hozzá.

Kép és szöveg forrása: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét