Kezdőlap Magyarország Fenyőkörkép: igen bő a Heves megyei kínálat

Fenyőkörkép: igen bő a Heves megyei kínálat

931
0
A fenyőfát már árusítják a város különböző pontjain. A HEOL szétrnézett, milyen fák kaphatóak, s megkérdezték, melyikre mi a jellemző. Cikküket az alábbaikban közöljük:

A Kertmozinál járunk, talán ez az egyik legnépszerűbb helyszíne a megyeszékhelyen a fenyőfavásárlásnak. Hatalmas területen sorakoznak a szebbnél szebb fenyők, amelyek arra várnak, hogy szentestén díszekkel felöltöztetve bűvöljék el a családot, a gyerekeket. A forgatagban rögtön találkozunk egy eladóval, Tiborral, aki készségesen válaszol kérdéseinkre. Elárulja ­például, hogy náluk lucfenyő, szerb lucfenyő, ezüstfenyő, duglász és Nordmann-fenyő kapható. Megtudjuk egyúttal tőle azt is, hogy az ezüst nagyon kelendő, viszont a lucfenyőt is sokan viszik, hiszen ennek a legjobb az illata.

Ezeket a fákat az Egererdő Erdészeti Zrt. biztosítja a vásárlóknak, szóba elegyedünk a társaság munkatársával, Csernóczki­ Péterrel.
– Folyamatos a beszállítás, s Kálban, Alatkán és Bátorban is árulnak kollégáim fenyőket. A lucnak most 2500 forint métere nálunk, az ezüstnek 4300, a duglásznak 4000, a szerb lucnak szintén 4000. A konténeres fa 7000 forintba kerül méterenként, a Nordmann-fenyő ugyanennyi – tájékoztat a szakember. – Igény szerint befaragjuk a fákat a talpba, ezt díjmentesen elvégezzük mindenkinek. Idén pedig egy különleges akcióban is részt veszünk az önkormányzattal közösen: rászoruló embereknek is adományozunk karácsonyfának-valót – teszi hozzá.

A kínálat széles, a döntésnek csak az ízlésünk, no meg a pénztárcánk szab határt Fotók: Huszár Márk

A szakembertől megtudjuk azt is: a leggyakoribb a lucfenyő, amely a legillatosabb az összes közül. Az, hogy meddig nem kezdi el hullatni a leveleit, attól is függ, hogy hová teszik.

– Előny, ha a fákat minél tovább szabad levegőn hagyjuk, sőt, még jobb, ha egy vödör vízbe is belehelyezzük, az nagyon jót tesz nekik. Célszerű karácsonykor a radiátortól vagy hősugárzótól minél messzebb felállítani a fát – részletezi.

Ezután felsorolja a többi fa jellemzőit is. Az ezüstfenyőről megosztja, hogy nagyon erősek a gallyai, kékesek vagy olykor zöldesek a levelei, s nagyon szúrósak. Ez a fajta tovább tartja fenn a leveleit, mint a lucfenyő, de nehezebb díszíteni, mivel nagyon szúrnak a levelek. A duglásznak különleges, narancsos illata­ van, jól bírja a meleget, de kevésbé bírja el gyengébb ágai a nagyobb, súlyosabb díszeket, cukrokat. A szerb luc hasonló, mint az ezüst; a luc- és az ezüstfenyő ötvözete, a levelei szintén sokáig fennmaradnak.

Fenyőfaárak alakulása a megyében (Ft/méter) Forrás: Heol-gyűjtés:

2015 2016 2017
Lucfenyő  1500-1900 1800-200 2000-25000
Ezüst fenyő  3000 3500 4000
Nordmann-fenyő 6500 7000 7000

Fekete fenyőt nem árusítanak, ám gyökeres, azaz élő fenyőt igen, amit azért szeretnek az emberek, mert ki tudják ültetni az ünnepek után. Péter hozzáteszi ehhez azonban azt is, hogy 70 százalékban maradnak meg e növények, mivel nem mindegy, hogyan kezelik azokat. A Nordmann-fenyőre is kitérünk, ami igazi kuriózum, hiszen ez bírja a legtovább a meleget, ráadásul a levelei nem lehullanak, hanem rászáradnak a növényre. Az Egererdő Erdészeti Zrt. munkatársa elárulja azt is: ezt a fajtát is viszik, hiába drága.
A város más pontjain, például a Felsővárosban is a fent említett fákat árulják. A lucfenyő 2000 forint körüli áron mozog errefelé, az ezüstfenyő 4000 forintba kerül, a Nordmann-fenyő 6000 forint körüli méterenként.

A Nordmann-fenyő a „legleg”
A kaukázusi jegenyefenyő, vagyis a Nordmann-fenyő dísznövényként Magyarországon is terjed, s karácsonyfának is divatos örökzöld. Tévesen gyakran „normann”, illetve „normand” fenyőnek hívják, pedig sem a normannokhoz, sem Normandiához semmi köze. Nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról ­kapta. Húsz–harminc méter magasra növő, tömött, kúpos koronájú fa. Levelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. A fényeszöld, kifelé ívelő levelek fonákján két fehér csík húzódik végig gázcserenyílásokkal és viaszpöttyökkel. Megdörzsölve kellemesen narancsos illatúak.
A műfenyők is egyre népszerűbbek. Idén az üzletekben a szivárvány szinte minden színében kapható. Találtunk rózsaszínt, hófehéret, de kéket, pirosat és feketét is. Az is bizonyos, hogy ma már az igazihoz megszólalásig hasonlító műfát is rengeteg helyen árusítanak.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét