Kezdőlap Kultúra Hagyományőrzés a hatvani tűzoltóknál

Hagyományőrzés a hatvani tűzoltóknál

804
0
A hatvani tűzoltóság takaros laktanyaépülete előtt ma is áll a kezdetre emlékeztető, egykor ló vontatta fecskendő.

Az 1885-ben alakult hatvani tűzoltóság munkatársai – akik napjainkban Heves mellett Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyék területének egy részére is vonulnak, ha baj van – mindig is tisztelték elődeiket.

Takaros laktanyaépületük előtt ma is áll a kezdetre emlékeztető, egykor ló vontatta fecskendő. A bejáratnál emléktábla látható: „Ezt a laktanyát Hirling Gyula M. Kir. kormányfőtanácsos hervadatlan érdemű főparancsnoksága idején az úrnak 1928-ik esztendejében Hatvan község közössége építette.”

A folyosón tablók vannak, amelyek az egykori parancsnokokat és az állományt ábrázolják. A vitrinekben – amelyeket ügyes kezű társuk készített – több száz relikvia, személyi tárgyak, fotók, dokumentumok, csapatzászló, kitüntetések sora láthatók. A gyűjtemény létrejöttében nagy érdeme volt az egykori parancsnoknak, dr. Zólyomi Géza ezredesnek, a gyűjtésben, feldolgozásban sokat segített Földi Ferenc nyugdíjas. Csoportos, előre bejelentett látogatókat szívesen fogadnak, hogy megosszák történetüket a nagyközönséggel is.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét