Kezdőlap Gazdaság Óriási a bajban a magyar ipar – itt az új EU-s jelentés

Óriási a bajban a magyar ipar – itt az új EU-s jelentés

602
0

Az Európai Bizottság pénteken közzétette a friss gazdasági hangulatindexét.

2017 harmadik negyedévének kezdetén már a feldolgozóipari vállalkozások több mint 80 százaléka panaszkodik arra, hogy a munkaerőhiány korlátozza a termelésük bővítését, ami itthon és a régióban is messze a legmagasabb arány. Már tavaly ugyanekkor is nagy volt a baj, ami azóta súlyosbodott.

Az Európai Bizottság pénteken közzétette a tagországok legfrissebb negyedéves gazdasági hangulatindexeit, melyben a munkaerőhiány mérése szolgáló komponensek is szerepelnek.

A harmadik negyedévben a magyar feldolgozóipari vállalkozások 81 százaléka jelezte, hogy a munkaerőhiány korlátozza a növekedésüket, ami 8 százalékponttal magasabb, mint az előző negyedévben és 10 százalékponttal több, mint tavaly ilyenkor.

Az iparral szemben a szolgáltatószektorban enyhült a szakemberhiány a cégek válaszai alapján. Júliusban a szolgáltató cégek 31 százaléka jelezte, hogy munkaerőhiánnyal küzd, ami körülbelül megfelel az egy évvel ezelőtti szintnek.

A magyar feldolgozóiparban tapasztalt munkaerőhiányról régiós összehasonlításban láthatjuk jól, hogy az mennyire súlyos. A magyar cégek után a lengyel ipari vállalkozások jelezték a legnagyobb arányban a problémát, ám nálunk is csak 37 százalékon áll a mutató.
Bár a szolgáltató szektorban az elmúlt egy évben nem jelezték a munkaerőhiány kifejezett fokozódását, a 31 százalékos mutató így is messze a legmagasabb a régióban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét