Kezdőlap Magyarország Még az idén lesz egy új kutyafuttató Gyöngyösön

Még az idén lesz egy új kutyafuttató Gyöngyösön

1425
0

A játszótereken és a parkokban is állandó az ebet sétáltatók jelenléte, itt azonban nincsenek kutyapiszokgyűjtő edények, illetve a kedvenceket sem lehet(ne) póráz nélkül szabadon engedni.

Az egyik gyöngyösi közösségi oldalon már többször felvetődött, hogy több kutyafuttató kellene a városba. Olyanok is akadtak, akik szerint ami van is sok, hiszen úgysem használják azokat az ebtartók. Mások azt sérelmezték, hogy nem elég nagyok ezek a területek. Többeknek pedig az szúrt szemet, hiába van a kutyák számára kijelölt hely szaladgálni, a gazdák sok esetben a szomszédos parkokban engedik szabadon kedvencüket.

A játszótereken és a parkokban is állandó az ebet sétáltatók jelenléte, itt azonban nincsenek kutyapiszokgyűjtő edények, illetve a kedvenceket sem lehet(ne) póráz nélkül szabadon engedni. Kovácsné Molnár Éva a Kálváriaparton lakik, két tömbház között engedte szabadon négyéves Szuzi törpetacskóját. Azt mondja, bár naponta többször is kijönnek levegőzni, de a kutyafuttatóban még nem volt, az ugyanis túl messze van, nem szívesen sétál el odáig. Pedig – mint később mástól megtudom – a városban itt a legnagyobb a kutyusok számára kijelölt szabad terület, ám nem sokan használják.

Jóllehet, ezek a füves-homokos területek nagyszerűek a városban élő kedvencek számára, már csak azért is, mert biztonságosak és kényelmesek, ugyanis a kerítéssel körülvett kutyafuttatókban póráz és szájkosár nélkül, szabadon szaladgálhatnak az állatok. Igaz, az illemszabályokat itt is be kell tartani

Jelenleg hat helyen van kutyafuttató a városban, a nyolcvanasi lakótelepen több is található, az Ifjúsági úton és a Béke téren, a Pesti úton, de a Kálváriaparton, a Mátrai úti lakótelepen és a Kinizsi téren is – tájékoztat Kovalcsik József, az önkormányzat műszaki főelőadója. – Három évvel ezelőtt csaknem négymillió forintból újult meg három, és épült meg két kutyafuttató. A felsővárosi Kinizsi téren, a Béke téren, és a Pesti úti lakótelepen felújították a meglévőket, a Mátrai úti lakótelepen és a Warga László út mögött, – a dombon – pedig újak épültek – összegezi kérdésünkre a szakember.

Kiderül: most két helyen is épülhetne új futtató. Az egyik az Egri útnál, a másik a nyolcvanasi városrészben, a Kispiac környékén, bár ezek sorsáról még nincs végleges döntés. Előbbi esetében már tartottak lakossági fórumot, de több lakó nehezményezte a javaslatot. A nyolcvanasban is kevésnek bizonyul a házi kedvencek által szabadon használható terület, itt a közös képviselőknek több állattartó is jelezte, lenne rá igény.

A kezdeményezés kapcsán azonban többen is megjegyzik: nehéz megtalálni a legoptimálisabb helyszínt. Nem szerencsés sem a játszóterek közvetlen közelébe, sem mások ablaka alá telepíteni a futtatókat, s a fórumokon többen is felvetették, a tapasztalatok alapján kérdéses, hogy az új kutyafuttatókkal kevesebb ebtartó sétál-e majd a parkokban, játszótereken?

Forrás: www.heol.hu

Fotó forrása: Sutterstock

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét