Kezdőlap Magyarország Rádiós megjelenés: Fogadj örökbe egy hegyet a Mátrában!

Rádiós megjelenés: Fogadj örökbe egy hegyet a Mátrában!

706
0
Kedves Mátra rajongók!
Alig egy hónappal ezelőtt jelentkezett új ötletével a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület: Fogadj örökbe egy hegyet a Mátrában!
A felhíváshoz bárki csatlakozhat: magánszemélyek, civil szervezetek, közösségek, intézmények, egyesületek, iskolák, önkormányzatok. A kezdeményezés célja, hogy minél több emberhez eljusson a természet szeretete, annak megbecsülése és tisztán tartása.
„Arra gondoltam, hogy igazán jó lenne, ha minél több ember, egyesület, szervezet, intézmények, önkormányzatok is szívük ügyének tekintenék a turizmust és aktívan tennének is ezért. A Mátrában, szinte minden településen, vagy annak közelében, rengeteg természeti kincs megtalálható: hegyek, várromok, barlangok, tavak, források, sziklák, turista utak, vagy éppen különleges fák. Az örökbefogadás azonban jár némi kötelezettséggel is.” -Nyilatkozta a HEOL-nak Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke.

Ahogy az elnök említette, az Örökbefogadók bizony nem maradnak feladat nélkül. Az újdonsült hegygazdáknak több teendőjük is lesz: elsősorban, hogy rendszeresen gondozzák az általuk kiválasztott területet. Évente többször is terepbejárást tartsanak, dokumentálják a hegyen átvezető turistajelzések állapotát, jelezzék az esetleges akadályokat, kidőlt fákat vagy hiányos, lekopott jelzéseket. Az örökbefogadók az írásos-fényképes dokumentumokat először a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület felé továbbítják majd, az egyesület pedig a fenntartó szervnek küldi meg az észrevételeket, akik minél hamarabb igyekeznek majd orvosolni a „hibákat”.

Az örökbefogadóknak a helyszíni szemlén kívül az örökbefogadott terület népszerűsítése is feladatuk, ez azt jelenti, hogy évente célszerű többször is programokat szervezni az adott helyszínre: kirándulásokat, túrákat, bármilyen szabadtéri programot és szemétszedő akciókat is.
Az első örökbefogadók a „130 éves a Mátrai turizmus” egész hétvégés program keretein belül, 2017. május 14-én, Mátraszentimrén vehetik át az örökbefogadást elismerő oklevelüket és kezdhetnek bele szorgos munkálataikba. Az „örökbefogadási ceremónia” nyilvános lesz, melyet az érdeklődők, látogatók is megtekinthetnek, továbbá minden évben megrendezésre kerül majd az „Örökbefogadás napja” is a Mátrában.
Az örökbefogadáshoz bárki, bármikor csatlakozhat a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület felkeresésével.
Természetesen, mint a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tagja, jómagam is elsőként csatlakoztam az új kezdeményezéshez. Az I ♥ Mátra nevében a Sár-hegyet fogom örökbe fogadni, ahová még több izgalmas programot, nappali és éjszakai túrákat, szemétszedő, jelzésfestő és tereprendező akciókat fogunk szervezni. 2017-ben a híres Csillagtenger éjszakai túrák is a Sár-hegyen kerülnek majd megrendezésre augusztus 1113 között.
E-mail: agi@matrainfo.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét