Kezdőlap Magyarország Május 13-14: Postakocsi, retró Ikarus és betyárok a Mátrában

Május 13-14: Postakocsi, retró Ikarus és betyárok a Mátrában

731
0

Kétnapos programmal ünnepli a 130 éves Mátrai turizmus fennállását a két mátrai tdm szervezet, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. 1887. május 15-én az egykori gyöngyösi Városháza dísztermében Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd hívta életre a magyarországi Kárpát Turistaegylet első vidékszervezetét, a Mátra egyletet.

Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, az év elején szorosabb munkakapcsolatot kialakító két civilszervezet május 13-14-én sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket. Május 13-án a Gyöngyösi Bornapokhoz kapcsolódva Gyöngyösön és környékén kínálnak programokat. Ezen a napon Ikarus 55 farmotoros busz közlekedik Gyöngyös és Sástó között. A buszon a rendezők és Gyöngyös Város Barátainak Köre 19. századi korhű ruhákban repítik a múltba a vendégeket, de a korhű öltözetekkel a Mátravasúton is lehet majd találkozni. Mátrafüredről ezen a napon a Mátra első jelzett turistaútján, a Széky István úton indul túra a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület túravezetőjével, Demecs Norbival. A gyöngyösi Tourinform irodától indul a Bor- és szörptúra a sárga szőlő jelzésű turistaúton. Akik a rövidebb kirándulásokat kedvelik, azoknak Sástóról az Eremény-tetőre és a Hanák Kolos kilátóhoz szervez vezetett túrákat a Sástói Turisztikai Központ. A kisvonatozást kedvelőkre is figyelnek a rendezők, a Szalajka-háznál madárodúkat helyeznek ki a Madarak és fák napján a társszervező EGERERDŐ Zrt. közreműködésével.

Kápolnai Nagy Ágnes kiemelte, a Felső-Mátrában már szombaton is jár a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület postakocsija Mátraszentimrén, ezen a napon este a Vidróczki Néptáncegyüttes táncházat tart. Május 14-én különleges porgrammal indul a nap Vadvirág Hotel előtt Mátraszentimrén. Délelőtt emléktáblát helyeznek el az egykori alapítók emlékére. Az egyesület által meghirdetett Fogadj örökbe egy hegyet! program keretében ekkor adják át az első örökbefogadó oklevelet a Mátra Ásványháznak és Demecs Norbinak az I Love Mátra csoport túravezetőjének. Az egyesület az általa örökbefogadott Darázs-hegyen át szervez túrát a Csörgő-patak völgyébe az egykori Hutahelyhez. Galyatetőn a Turistacentrumban a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra bélyeggyűjtő túrával várja a gyerekeket.

Mindkét napon Sástón, Mátraszentlászlón és Mátraszentimrén régi receptek alapján készült ételeket kínálnak az éttermek. Emellett a 130 éves mátrai turizmus múltjába lehet betekinteni egy kiállítás erejéig Sástón.
És hogy meglepetés is maradjon, a programok nyomokban betyárokat tartalmaznak, vagyis a Mátraaljai Betyárok bármikor és bárhol felbukkanhatnak!

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a program lezárásaként május 15-én, az alapítás 130. évfordulóján Mátra konferenciát szervez a térség turisztikai szolgáltatói részére. A két TDM szervezet az év további részében is a Mátra, mint egységes desztináció népszerűsítésére törekszik. Reményeik szerint a májusi szezonindító programot évente megrendezik majd.

Forrás: www.turizmusonline.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét