Kezdőlap Magyarország A Jobbik-frakció támogatja a CEU-ellenes törvény Ab-vizsgálatát

A Jobbik-frakció támogatja a CEU-ellenes törvény Ab-vizsgálatát

981
0

A Jobbik-képviselők aláírják a CEU-ellenes törvény alkotmányossági vizsgálatát célzó beadványt – közölte Szávay István jobbikos képviselő szerdán délután.

Kedden még nem tudtak nyilatkozni a jobbikos képviselők arról, hogy támogatják-e a baloldali pártok által kezdeményezett alkotmánybírósági beadványt, szerdán délután azonban a párt képviselője, Szávay István bejelentette, hogy támogatják a javaslatot.

A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, vagyis nem Soros vagy a baloldali pártok mellé, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben. Azt nem árulta el, hogy az elnökségen belül milyen szavazati arány volt, ez azért volna érdekes, mert Toroczkai László alelnök például korábban azt mondta, sóval hintené be az egyetemet.

Vona Gábor pártelnök korábban azt fejtegette, hogy a Jobbik elutasítja Soros György tevékenységét, és a párt támogatja, hogy a külföldről pénzelt oktatási intézmények átláthatóan működjenek, de a Fidesz javaslata nem Sorosról és a CEU-ról szól, hanem Orbán bolsevik politikájáról.

Szávayt a sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy kinek a kezdeményezéséhez csatlakoznak, hiszen az LMP elkezdte gyűjteni az aláírásokat, az MSZP-s Bárándy Gergely is mondta, hogy megkeresik majd őket. Erre a jobbikos képviselő elmondta, konkrétan nem tudja, ki kezdeményezi majd az aláírásgyűjtést, de aláírják.

A Fidesz-kormány által erőltetett menetben átnyomott, múlt kedden megszavazott törvényt Áder János köztársasági elnök is elküldhette volna felülvizsgálatra az Alkotmánybírósághoz, ő azonban nem élt ezzel, hanem aláírta a vitatott jogszabályt. Ezután a parlamenti képviselőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy beadványt készítsenek, ám mivel legalább 50 képviselői aláírás kell hozzá, egyedül a baloldali ellenzék nem lenne képes a kezdeményezést elindítani. Ezért fontos volt, hogy a Jobbik is az ügy mellé álljon.

Egy újságírói kérdés arról szólt, hogy Szávay, illetve a Jobbik szerint mi alkotmányellenes a jogszabályban, mire a képviselő azt mondta, ezt nem feltétlenül nekik kell vizsgálniuk, hanem azt képviselik, hogy politikailag erősen vitatott alkotmányjogi kérdésekben az Ab-nak legyen lehetősége döntést hozni.

Lévay Miklós volt alkotmánybíró, az ELTE jogi karának tanszékvezető tanára korábban a hvg.hu-nak arról beszélt, az országgyűlési képviselőknek elég kérni az alkotmánybíróságtól egy adott törvény vizsgálatát, míg az alapvető jogok biztosának – aki szintén kérheti az utólagos vizsgálatát, normakontrollját egy törvénynek – konkrétan meg is kell jelölnie, mit és miért tart alkotmányellenesnek egy jogszabályban.

 Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét