Kezdőlap Gazdaság Eladják a Mátrai Erőművet a német tulajdonosok

Eladják a Mátrai Erőművet a német tulajdonosok

885
0

Az RWE és az EnBW, a Mátrai Erőmű többségi tulajdonosai eladják részesedésüket. Már öt ajánlat érkezett, kettő állítólag a kért árat is elfogadta. Az egy brit tanácsadó által levezényelt üzletkötés a második félévben zárulhat – tudta meg a Népszava az erőmű sajtóbejárásán.

A két német cég, az RWE és EnBW birtokolta Mátrai Erőmű a második legnagyobb hazai áramtermelő volt tavaly a Paksi Atomerőmű után a maga közel 900 megawattos teljesítményével. Tavalyi, 4,2 milliárd forintos nyereségük jelentős esés a 2015-ös 11 milliárdhoz képest. A tulajdonosok a tartalékokat csapolva 6,8 milliárd forint osztalékot vonnak ki – írja a lap.

A pontos vételár nem ismert, így azt sem lehet tudni, hogy az öt ajánlattevő milyen licitet kínált. Azonban a legvalószínűbb vevő az állami hátterű MVM lehet, amely már társtulajdonos a cégben.

Az erőmű így is kifejezetten nyereséges, noha a berendezések jó része már elhasználódott. Évente átlagosan tízmilliárd körüli osztalékot vehettek ki belőle a tulajdonosai. Az Orbán-kabinetek ellentmondásosan viszonyultak az erőműhöz: hol politikai támadásokat indítottak, hol nagyobb állami szerepvállalásról tárgyaltak.

A Mátrában még 100 évre elegendő lignitet lehet kitermelni, amelyre már terveztek egy 500 megawattos teljesítményű erőművet. A cég telephelyén már épül Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó-polgármester gabonafeldolgozója.

Forrás: www.napi.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét