Kezdőlap Gazdaság Bemutatták megyénk Top 50 vállalkozását

Bemutatták megyénk Top 50 vállalkozását

838
0

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Heves Megyei Hírlap november végén Eger Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalának dísztermében mutatta be Top 50 elnevezésű kiadványát, amely a 2015. évi adatok alapján elemzi megyénk gazdasági helyzetét.

Egy újabb évvel a hátunk mögött, a nem is oly „szigorú” számadatok tükrében mérjük meg az itt tevékenykedő vállalkozások teljesítményét, adunk összefoglaló képet a megyénkben zajló gazdasági folyamatokról, tendenciákról, változásokról, bízván abban, hogy a gazdasági élet szereplői, illetve az élet egyéb területein működő szakemberek, döntéshozók – részben ez által is – hasznosítható következtetéseket vonhatnak le a jövő tervezése szempontjából – fogalmaz Lukács György, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója a kiadvány előszavában.

A megjelenteket Habis László, Eger város polgármestere köszöntötte, aki hangsúlyozta: a város igyekszik minden fejlesztési igényt kiszolgálni, a vállalkozásokkal partneri kapcsolatot tartani. Most fejeződnek be a TOP keretében összeállított pályázatok tervezési, engedélyezési folyamatai, jövő év elején pedig már elindul a konkrét megvalósítás is. Az egri székhelyű gazdasági társaságok teljesítménye 2015-ben tovább nőtt, ahogy a vendégéjszakák száma is. Megyénkben továbbra is a Hatvan-Gyöngyös-Eger a gazdaság fő tengelye, ugyanakkor a kormányzati szándék az, hogy a területi különbségek csökkenjenek. Ennek jegyében zajlanak a Modern Városok Program fejlesztései, az ipari park fejlesztések, illetve az autópálya építések is.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke Heves megye foglalkoztatási helyzetképéről tartott előadásában elmondta: a munkaerőpiac legnagyobb problémája, hogy a keresleti és a kínálat oldal nincs egyensúlyban, illetve továbbra is jelen van a belső (országon belüli) és a külső (külföldre történő) elvándorlás is. A szakmunkásképzés korszerűsítése és a duális képzés erősítése szintén megkerülhetetlen. A kormányzatnak, a kamarának és a vállalkozásoknak is az a közös célja, hogy stabil munkaerőállomány álljon a cégek rendelkezésére és a fejlődés lehetősége is biztosítva legyen.

nav

Dr. Pajtók Gábor Kormánymegbízott a TOP keretében létrejövő foglalkoztatási paktumok alapján képzési és foglalkoztatási támogatásokról tartott előadásában hangsúlyozta: a fejlesztéseket – az Európa 2020 stratégiával összhangban – megyei és helyi szinten valósítják meg. A támogatás célja, hogy megyei szinten is és országosan is egy átfogó paktum-rendszer jöjjön létre, melynek alapjait a helyi megállapodások alkotják.

Az előadás teljes anyaga ide kattintva tölthető le.

Lukács György a versenyképesség javításának Heves megyei lehetőségeiről tartott prezentációjában kiemelte a gépipar, a kereskedelem és az energiaszektor húzószerepét. A legnagyobb növekedést a gépipar produkálta, 2014-ben 105,2 milliárd forintot. Heves megye továbbra is exportorientált térség, ennek mértéke 2015-ben 14%-kal nőtt. A Top 50 adózói körének kialakításánál 3 teljesítménymutatót vettek figyelembe: a hozzáadott értéket, a nettó árbevételt és az átlagos állományi létszámot. A Top 50-be került vállalkozások, azok vezetői és az ott dolgozó munkatársak, az eredményes működés szempontjából példaértékűnek számítanak.

Mind a hozzáadott érték, a nettó árbevétel és az átlagos állományi létszám alapján a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. lett megyénk első számú vállalkozása.

Az eseményt a Heves Megyei Hírlap képviseletében Fodor Beáta hirdetésvezető előadása, majd mesteravatás zárta.

Forrás: www.kormanyhivatal.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét