Kezdőlap Gazdaság Matuzsálemi hűtő van a háztartások negyedében

Matuzsálemi hűtő van a háztartások negyedében

899
0

Majdnem minden ötödik televíziót és mosógépet, illetve közel minden negyedik magyar háztartásban található hűtőszekrényt több mint tíz éve cseréltek le utoljára, derült ki az Euronics felméréséből.

Mit teszünk a még működő, de lecserélendő készülékeinkkel? Környezettudatosan élünk? Figyelünk bolygónk jövőjére vagy a multiktól várjuk a változást? Az Euronics műszaki áruházlánc többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Régi hűtőszekrény, új mobiltelefon

A felmérésből kiderült, hogy a magyar háztartásokban található hűtők 24 százalékát, mosógépek 18 százalékát és televíziók 20 százalékát több mint tíz éve cserélték le. Új mobiltelefont ezzel szemben a válaszadók 23százaléka egy éven belül, 44 százaléka pedig 1-2 éve vásárolt.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes megyék között, a legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

haztartasi-gepek

Népszerűek a csereakciók

Az Euronics felmérése rámutatott, hogy egyre népszerűbbek a csereakciók. A válaszadók közel fele vásárolt már így új hűtőszekrényt és mosógépet. A még működő, de lecserélésre kerülő háztartási eszközök esetében gyakori még a családi vagy baráti körben történő továbbajándékozás és az eladás is. A nők körében nem ritka az sem, hogy jótékony célra ajánlják fel megunt háztartási eszközeiket: hűtőszekrényt minden negyedik, mosógépet pedig minden ötödik nő adott már így tovább. A kidobási arány 6-8 százalék között mozog.

Tudatosan vásárolunk háztartási gépet

Azt, hogy a környezettudatosságot valóban gyakoroljuk, bizonyítja, hogy a válaszadók kétharmada már kizárólag energiatakarékos izzókat használ, és mindig odafigyel arra, hogy lekapcsolja a villanyt, ha épp nincs szükség rá. Szelektíven 82 százalék gyűjti a szemetet, majdnem minden harmadik ember pedig még a TV-t is kihúzza, amikor elmegy otthonról.

Szinte mindenkinek (95%) a jó energiaosztály az egyik legfontosabb szempont új háztartási eszköz vásárlásakor. Az Euronics felméréséből azonban az is kiderült, hogy az egyes háztartási gépek energiafogyasztásával csak a lakosság egyharmada van teljesen tisztában.

mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét