Kezdőlap Magyarország ÚJ AUTÓSSARC A BENZINKUTAKON

ÚJ AUTÓSSARC A BENZINKUTAKON

691
0

KETYEG A BRENTADÓ.

Megváltozott az üzemanyagok adóztatása. Az új szisztéma a gazdaságot nem rázza meg, de hat az inflációra.

Október 1-től 5 forintos benzin és 10 forintos jövedéki adóemeléssel megspékelve, meglódultak az üzemanyagárak. Az idén januári árapályhoz képest a kutakon – a holtankoljak.hu adatai szerint – már átlagosan 56 forinttal kerül többe a gázolaj és 31 forinttal a benzin. A jövedéki adó törvény változtatása az európai Brent jegyzésekhez kapcsolja az aktuális adó mértékét. Eszerint, ha az előző negyedév átlagában a kurzus nem éri el az 50 dollárt, akkor a benzin esetében 5 forinttal 125 forintra, a gázolaj esetében 10-zel, 120,7 forintra nő a következő három hónapra a jövedéki adó mértéke. De, ha átlagosan 50 dollár fölé kúszik a jegyzés a vizsgált időszakban, ugyanennyivel csökken is a következő negyedévben az adó.

car-diesel_1767762b-620x360

VAN VISSZAÚT

Az autósok pechjére, most első forgatókönyv volt érvényben, pedig – éppen növekedési trendben – csak hajszállal maradt el a félszáz dollártót az átlag, és a jegyzés már át is lépte az 50 dollárt. A nagykereskedő MOL, október 1-én, szombaton, nem is várt hétfőig, azonnal érvényesítette az adóemelkedést, és ezután október 5-én és 7-én is drágult az üzemanyag. Rossz őszi start, mert a fűtési szezon beköszöntével, és az év végéig jellemzően erősödő kereslettel együtt, mérget vehetünk, hogy tovább drágul az autózás. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, olajpiaci szakemberként azonban arra figyelmeztet, hogy nem csak az adóemelés és az – éppen emelkedő – Brent jegyzés befolyásolja a hazai üzemanyagárakat. Döntő hatása van a dollár-forint keresztárfolyamoknak is. Ha éppen erős a forint, mint a napokban kevesebbet kell fizetni ugyanannyi kőolajszármazékért. Ha az elmúlt pár nap forinterősödése kitart, az némileg kompenzálhatja a világpiaci kőolajdrágulást. Ez utóbbit az OPEC tagállamok – a kitermelési kvóták mérsékléséről tető alá hozott – legutóbbi megállapodása okozta. A döntés még nem végleges, de a piaci jegyzések már reagáltak rá. De, hogy tartós lesz-e drágító hatás, az nagyban függ attól, meddig fogják az OPEC-tagok az önmérséklő vállalásaikat betartani, van esélye, hogy nem sokáig. (Lásd előző cikkünket.)

Ha mégis – 50 dollár fölött – horgonyoz le a Brent kurzus a következő 11 hétben, még az a fura helyzet is bekövetkezhet, hogy 2017. január 1-től visszaáll az 5 illetve 10 forinttal kisebb jövedéki adó. A jelenlegi árszint és az emelkedő trend alapján ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Forrás: www.figyelo.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét