Kezdőlap Kék Fény Így csalnak a tűzifával

Így csalnak a tűzifával

924
0
A rendőrség az utóbbi hetek tapasztalatai alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az ország több megyéjében is csalnak a tűzifával. Általános fogás, hogy szórólapon, újsághirdetésben kínálják az árut, amit telefonon egyeztetve lehet megvenni, s amelynek az árát vagy a komolyabb előleget előre kell átutalni. Gyanús, ha előleggel túlzottan olcsó tüzelőanyagot kínálnak. Sok esetben nem szállítják le az előzetesen átvett vételár fejében beígért tűzifát, de ha mégis, nem a megadott mennyiségben vagy minőségben.

A rendőrség ezért azt ajánlja, hogy ne rendeljünk ellenőrizetlen készletből, forrásból. Ma már kötelező feltüntetni a fa eredetét, tehát valamiféle igazolással kell rendelkeznie a készletnek. Ha már elhozták a fát, kérjük el a dokumentumokat. Főként az idősebbek ne egyedül vegyék át a fát és fizessék ki a gyakorta több tízezer forintos vételárat, inkább hívják át a szomszédot, rokont az ügylet lebonyolításakor. Aki előre kifizette a vételárat vagy az előleget, gondosan ügyeljen bankkártya-, számla- és személyes adataira, mert azzal később visszaélhetnek. Mérjék meg, hogy a fa tényleg annyi-e, amennyit megrendeltek, ezt még a szállítójárművön, lepakolás előtt érdemes ellenőrizni.

Egy erdei köbméter fa ugyanis 1 x 1 x 1,7 méter térfogatot jelent, és nem a szokásos egy köbmétert, ami 1 x 1 x 1 méter. Nagyon sok átverés e két fogalom különbségén alapszik. Átverésre ad alapot a fa tömegre történő vétele is, hiszen azt a legkevésbé tudjuk lemérni. Ráadásul akár 20- 30%-nyi víz is lehet a fában: a frissen kitermelt fa ennyivel több nedvességet tartalmazhat, mint a száraz, valóban tűzifa minőségű.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozata lett, azonnal értesítse a 112-es vagy 107-es segélyhívók egyikén a rendőrséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét