Kezdőlap Kultúra Örkény tragikomédiája a szezon első premierjén

Örkény tragikomédiája a szezon első premierjén

616
0
Klasszikus népszínházi tematikájú évadot hirdetett a keddi társulati ülésen ­Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója. Ehhez hozzátette: különlegesség, hogy minden bemutatott darab más műfajú lesz.

„Lebarnult, csillogó szemű, munkára éhes” társulatot köszöntött Blaskó Balázs direktor a Gárdonyi Géza Színház évadnyitóján kedden. Hozzátette: a nyár sem csak a pihenésről szólt. Vendégjátékkal szerepelt a teátrum Kisvárdán, Győrben és Szarvason, Nagy Barabara pedig egy-két napos próba után a József Attila Színház La Mancha lovagja előadásába ugrott be.

– Minden meghirdetett szezonnak van tematikája, tavalyelőtt a család, utána a „színház a színházban” volt az évad mottója – fogalmazott az igazgató.

– Mindkettő nagy közönségsiker volt, ez érződött a publikum figyelmén, szeretetén és a jegyek, bérletek eladásán is. Ezúttal klasszikus népszínházi tematika mentén vágunk neki a 2017/18-as évadnak. Érdekessége lesz, hogy minden bemutatott darab más műfajú. Ez már a hetedik közös szezonunk, s évről évre látszik, milyen építkezés folyik a színházban, egyre előremutatóbb a prózai és a zenés előadások színvonala.

Blaskó Balázs ­ismertette: október­ 13-án a Tóték című tragikomédiát mutatja be először a társulat. Örkény István darabjának olvasópróbáját kedden este tartotta a társulat, méghozzá rendhagyó módon a színpadon, díszletek között. A nagyszínpadi premierek sora A didergő király című mesejátékkal folytatódik, majd következik Kálmán Imre „Csárdáskirálynő”-je, s a Zrínyi 1566 című rockmusical. Látható lesz Boldoni A két úr szolgája című bohózata, Blaskó Zsófia és Nagy Zoltán A csodatükör című meséje, „Az ember tragédiája” ezúttal táncjátékként, illetve az A férjvadász című vígjáték. A stúdiószínpadon Clébio Oliveira koreografál táncjátékot, bemutatják Ionesco­ „Különóra”-ját, valamint Szőke Andrea és Nagy Barbara Turi című akusztikus lomodrámáját.

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője „boldog vagyok!”-felkiáltással köszöntötte a megjelenteket. Elárulta, azért az öröm, mert a tánctagozat próbaterme is ­munkára kész. Hozzátette: ­október ­18–22. között immár hetedszer rendezik meg az ­Egri Stúdiószínházi ­Táncfesztivált, amelyre – a tavasszal indult kapcsolatnak köszönhetően – meghívták Eger finnországi testvérvárosa, Pori művészeti együttesét is.
Az ülésen kiderült: ­Vozáry Dénes, a hangtár vezetője novemberben­ nyugdíjba vonul, két hangosító is távozik a teátrumtól.
Az új évadtól Egerben látható Nagy Fruzsina, Szeverényi Balázs és Urbányi Petra.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét