Kezdőlap Gazdaság Drágul az élelmiszer, a szesz és a cigaretta

Drágul az élelmiszer, a szesz és a cigaretta

932
0

Az éves hazai infláció júliusban igencsak felgyorsult, meghaladva a becsléseket. A legnagyobb áremelkedés az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohánytermékek esetében figyelhető meg.

Nem erősödik tovább a forint?

A forint a héten elhagyta a 304 HUF/EUR alatti értékeket, és a kereskedés fokozatosan eltolódott a 305 HUF/EUR árfolyam szint felé. A forint jelenlegi értékei természetesen még mindig viszonylag erősnek mondhatóak, azonban már nem látunk túl nagy teret további erősödésre. Bár a forint erősödését alapvetően a szolid gazdasági növekedés és a forinteszközök iránti fokozott külföldi kereslet támogatja, az MNB továbbra is laza monetáris politikája (különösen a forint likvid piacokra történő többletkiáramlása formájában) erős határokat szab a forint további nyereségének.

Az USD/HUF árfolyam alakulását a fő piacok történései irányították. A dollár az euróval szemben az elmúlt napokban megállította az előző hetek gyengülő trendjét és kissé konszolidálta veszteségeit. A forinttal szemben e héten kissé erősödött, és csütörtök délutánra elérte a 260 HUF/USD árfolyam határt.

Újra gyorsul a magyar infláció

Az éves infláció júliusban 2,1 %-ra gyorsult a júniusi 1,9 %-ról és enyhén meghaladta a becsléseket. A legnagyobb áremelkedés az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohánytermékek területén volt kimutatható. A gyorsuló infláció ugyan még mindig a központi bank 3 %-os inflációs célkitűzése alatt van, de lassan halad előre ebbe az irányba. „Az árnövekedés jelenlegi dinamikája véleményünk szerint nincs befolyással az MNB monetáris politikájának beállítására annak jelenlegi formájában, a központi bank hétfőn 50 milliárd forint többletkiáramlást pumpált a bankközi piacra devizacsere ügyletek révén. Hasonló módon támogatta a forint likviditását a piacokon két hete is.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Ami a magyar államkötvények hozamait illeti, azok az elmúlt napokban tovább csökkentek. A 10 éves futamidejű magyar államkötvények hozama például az elmúlt napokban 3 bázisponttal, 3,17% -ra csökkent éves szinten.

Az infláció az év hátralévő részében vélhetően 2 százalék körül mozog
Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa-csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás), ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet, így az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét