Kezdőlap Kék Fény Veszélyben lehetnek a közterületeken leparkolt autók is

Veszélyben lehetnek a közterületeken leparkolt autók is

743
0
Veszélyben lehetnek a tolvajoktól a közterületeken leparkolt autók is. A csavarhúzós módszer nemcsak kocsiajtó kifeszítésére, de még a jármű beindítására is megfelel a bűnözőknek.

Jelenleg sértetti oldalról a megelőzés hatékonyabb formája annál, hogy a kocsik tulajdonosai néha nézzenek ki hajnalonként az ablakon, még a szakembereknek sem jut eszébe. Ám hozzáteszik: elkövetői oldalról a prevenciót jól szolgálják az ügyészség által következetesen indítványozott szigorú büntetések, melyek elrettentő hatása bizonyára érvényesül majd.

– A vagyon elleni bűncselekmények talán leggyakoribb megjelenési formája a lopás – fogalmazott elöljáróban dr. Danku Judit ügyész, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. – Ez a jogellenes cselekmény sajnos sohasem ment ritkaságszámba, de modern világunkban egyre szélesedik az eltulajdonítható tárgyak köre. Így már nemcsak a lakásunkban vagy az éppen magunknál tartott értékeinkre fenhetik a fogukat a tolvajok, hanem sokszor az utcán leparkolt járművek is az elkövetők áldozatául eshetnek. Nem mindenki tudja ugyanis féltett kocsiját zárt udvaron vagy biztonságos garázsban hagyni éjszakára.

Ezt példázza a következő bűneset is. Két éve nyáron három polgár – köztük egy fiatalkorú – a Ráchegy környékén barangolt a megyeszékhelyen. A vád szerint úgy döntöttek, egy, az utcán várakozó furgon katalizátorát eltulajdonítják. A két felnőtt bemászott az autó alá, majd egyikük egy speciális acélhuzallal szétvágta a kipufogócsövet úgy, hogy a katalizátort ki tudták szabadítani a helyéről. Ezalatt a tinédzser falazott nekik. A kiszerelt alkatrészt elrejtették a bokorba. Megjött a kedvük a tolvajláshoz: kiszemeltek egy másik gépkocsit is. A másodrendű vádlott a jármű alatt kicsavarozott két tartócsavart a motor melletti csonkról, levágta a rögzítő gumibakokat és leszakította az érzékelővel ellátott vezetékeket, majd az autó kipufogóját a dobbal és a részecskeszűrővel együtt magához vette és a közeli bokros területen azt is elrejtette. A két cimborája közben figyelt, nehogy megzavarja valaki az autó alatt szorgoskodót.

A terheltek másnap délelőtt megpróbálták elszállítani a lopott holmit, de pechjükre belefutottak egy rendőri rutinellenőrzésbe. Az igazoltatáskor és a számonkéréskor persze kiderült az ármánykodásuk. Így nem sokkal később a leszerelt alkatrészek visszakerültek a kocsik gazdáihoz. Nem végződik ilyen kellemesen a történet a vádlottak számára. A vádhatóság lopás bűncselekménye miatt a két felnőttel szemben felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést indítványoz. A tizenéves társuk esetében azt kéri a bíróságtól az ügyészség, hogy őt – az előéletére is figyelemmel – sújtsa fiatalkorúak fogházában letöltendő szankcióval. Az ügyben első fokon az Egri Járásbíróság határoz majd.

– Még nagyobb bosszúságot és megdöbbenést élt át az a két ember, aki 2016 májusában Egerben az indítókulccsal a zsebében lépett ki a lakásból az utcára, de ott nem a járműveiket, csupán szabad parkolókat találták azokon a helyeken, ahol előző este az autóikat hagyták – folytatta a helyettes sajtószóvivő.

Arra derült fény a nyomozás során, hogy az akkor még ismeretlen elkövető egy közönséges csavarhúzóval feszítette ki az egyik sértett utcán hagyott személygépkocsijának bal hátsó ablakát, majd a jármű ajtaját kinyitva abba beült, és a csavarhúzóját indítókulcsként használva elhajtott a helyszínről. Ebben az esetben szerencsére a sértett is kellően agilis volt, ugyanis a lopás felfedezése után autója keresésére indult, és azt három nappal később Jászárokszálláson meg is találta.

– Ez sem szegte kedvét a tolvajnak – közölte dr. Danku Judit –, júliusban egy utcán parkoló kabrió bal oldali első ajtaját egy svájci bicskával kinyitotta, majd a gépkocsit ugyanezzel a vágószerszámmal beindította, és a saját háza udvarán lévő műhelybe vitte. Megkérte a bűnügy másodrendű vádlottját, hogy segítsen neki kiszerelni a motort.
A rendőrség a két férfira a jászapáti műhelyben épp akkor csapott le, amikor az autó szétbontásán ügyködtek. Még akkor őrizetbe is vették őket.

Az elsőrendű vádlottat, az amúgy különös és többszörös visszaesőnek minősülő jászapáti lakost az ügyészség dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének elkövetésével vádolja, a neki segítő másodrendű terhelttel szemben orgazdaság a vád. A vádhatóság mindkettejük esetében végrehajtandó szabadságvesztés-büntetés kiszabására tett indítványt.

Tíz év a legszigorúbb szankció

A Büntető törvénykönyv 370. szakasza értelmében az valósítja meg a lopás bűncselekményét, aki azért vesz el mástól idegen dolgot, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Alapesetben, vagyis kisebb értékű holmi zsákmányolásakor, netán szabálysértési értékűnek számító termék dolog elleni erőszakkal való elvételekor, vétségről van szó, amiért akár két évre is rács mögé kerülhet jogerős ítélettel a tettes. Amiként nő az ellopott tárgyak értéke, úgy emelkedik a szankció időtartama is. Nagyobb értéknél bűntett címén három, jelentős érték esetében egytől öt, különösen nagy értéknél kettőtől nyolc, különösen jelentős értékű holmik esetén öttől tíz évig terjedhet az elkövető szabadságvesztés-büntetése.

Forrás: Szalay Zoltán, www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét