Kezdőlap Magyarország Csillogtak a magyar érmek a zárónapon és előtte: Hosszú Katinka aranyat, Verrasztó...

Csillogtak a magyar érmek a zárónapon és előtte: Hosszú Katinka aranyat, Verrasztó Dávid ezüstöt, Milák Kristóf szintén ezüstöt úszott

1003
0

Hosszú Katinka világbajnok lett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján a Duna Aréna tomboló közönsége előtt.

A legjobb idővel döntőbe jutó Hosszú rögtön az élre állt, mögötte/mellette az egyes pályán úszó Ohasi Jui haladt. Száz méter után már közel egy másodperc volt a magyar úszó előnye, háton még meg is duplázta ezt 50 méter alatt, féltávnál pedig már 2.7 másodperc előnye volt.

Ismét Ohasi próbálkozott támadással az egyes pályán, de hiába, csak nőtt Hosszú előnye, és az utolsó százra már félelmetes 3.22 másodperc volt. Gyorson pedig már csak a második helyért zajlott a csata, a háromszoros olimpiai bajnok külön versenyt úszott, végül világbajnoki csúccsal győzött. Végül Mireia Belmonte ért oda a második helyre, a harmadik a kanadai Sydney Pickrem lett. Szegény Ohasi pedig éppen lemaradt a dobogóról.

 

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen

Verrasztó Dávid a második helyen végett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján.

A hármas pályán induló háromszoros rövidpályás Európa-bajnok erősen koncentrálva sétált be a tomboló arénába, a brit Max Litchfield jó sokára vette csak le a melegítőjét. Verrasztó a középmezőnyben kezdett, az első fordulónál a két japán haladt az élen, majd az első helyen döntőbe jutó amerikai Chase Kalisz vette át a vezetést.

Kalisz őrizte az előnyét, Verrasztó pedig elkezdett feljönni, 150-nél már negyedik volt, féltávnál harmadikként fordult, amikor jött a nagy erőssége, a mellúszás.

Kalisz magabiztosságát nem tudta megingatni, de 250-nél már másodikként fordult, így is fordult a gyorsra. Ott sem ingott meg, megszerezte az ezüstérmet, fél testhossz előnyt megőrzött a célig. Kalisz világbajnoki csúccsal nyert.

 

A 17 éves Milák Kristóf az év fiatal szenzációja!

Milák Kristóf – bombameglepetésre – a mezőny harmadik legjobb idejével került a 100 m pillangó szombat esti döntőjébe, ahol aztán… Ahol aztán ismét csodát művelt, újra összegyűrte a papírformát, és – elképesztő idővel – másodikként csapott célba!

Te, jó ég! – hüledezett a Duna Aréna 14 ezer nézője is, mert a táblán bizony az állt: 2. Kristof Milak 50.62. Ami az ezüstérem mellett azt jelentette, hogy az érdi tinédzser az elő- és középfutamban elért juniorvilágcsúcsát és országos felnőttrekordját egyaránt felülírta megint – tizenöt századdal.

A szinte hihetetlen teljesítményről annyit, hogy Kristóf ötvennél csak hatodiknak fordult abban a mezőnyben, amelyben ott volt Rio olimpiai bajnoka, a szingapúri Joseph Schooling, a Brazíliában holtversenyben ezüstérmes Cseh László, miközben a játékokon ugyancsak második dél-afrikai Chad le Clos be sem jutott a fináléba..

milak1

Csoda a Duna Arénéban: Milák Kristóf 17 évesen világbajnoki ezüstérmes lett 100 m pillangón  •  Fotó: Kovács Tamás/MTI

Szóval Milák ráfordult a második hosszra, és olyasmi történt, amit még nemigen látott a pillangóúszás története. Méterről méterre tempózott följebb, s a célhoz közelítve azon kapta magát, hogy már csak a (szombaton egyébként összesen három aranyat nyerő) amerikai Caeleb Remel Dressel van előtte. Az ezüstéremmel az ifjúsági Európa-bajnok Milák végképp beúszta magát a sportág elitjébe, s miután tomboló ünneplés közepette kikászálódik a medencéből, mosolyogva, rokonszenvesen szerényen, mégis korát meghazudtolóan imponáló flottsággal válaszol mindenkinek mindenre.

„A rajtom most egész jó volt, az első ötven mégsem úgy sikerült, ahogyan elképzeltem. Főleg a fordulót toltam el, de aztán vitt-vitt előre a lendület, na meg a közönség fülsiketítő buzdítása. Ránéztem a táblára, kiabáltam egy nagyot, majd ráhajoltam a kötélre, és csak azt mondogattam magamban: „Én nem…, én nem…, arra gondolva: az nem létezik, hogy ez sikerült nekem.”

Pedig sikerült, kedves Kristóf! Mi az, hogy sikerült; maga volt a varázslat!

Megkérdeztem tőle, elárulja-e, hogyan telik egy 17 éves fiú estéje azok után, hogy az egész világ megtanulta a nevét. „Hát persze, igazán nincs benne semmi titok: levezetek, aztán eszem, majd alszom.”

Mit lehet erre mondani? Ezek szerint így mulat egy magyar (fiatal)úr, aki feltette rá az életét, hogy valamiben a legnagyobbá lesz.

Forrás: www.24.hu, www.nemzetisport.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét