Kezdőlap Gazdaság Kilenc helyen zár be a megyében a szövetkezeti fiók

Kilenc helyen zár be a megyében a szövetkezeti fiók

905
0
Kis forgalmú, de helyben fontos, és nagyobb településen lévő fiókokat is bezár a Korona Takarék.

Szeptember ­19-től kilenc Heves megyei településen megszünteti fiókjait a Korona Takarék, így pénzintézet nélkül marad Egercsehi, Egerbocs, Egerbakta, Tarnalelesz, Balaton, Bekölce, Mikófalva, Nagyvisnyó és Novaj is. Az ott élők Egerbe, Pétervásárára, Bélapátfalvára, Szilvásváradra, vagy Ostorosra mehetnek pénzügyeket intézni, vagy netbankolhatnak. A Korona Takarék egyébként a Bélapátfalvi Járásban rivális nélkül maradt, hiszen az ottani OTP még február végén bezárt.

Nem tudni, a probléma mennyi embert, vállalkozást érint, ám az valószínű, hogy nem a legmobilabb, legtehetősebb réteget.

Nagyvisnyón kevesen tudtak még a változásról, az egyik boltban azt mondták, éppen pár napja beszélték, milyen jó volna, ha lenne bankjegykiadó automata is a faluban. Erre most bezárják a fiókot is, s ezt tőlünk tudják meg.

Az üzlet tulajdonosa kifejtette, ez nem fogja segíteni sem a turizmust, sem a visnyóiakat. Sokan, nemcsak az idősek, de a vállalkozók, az önkormányzat is ott vezeti a számláit, hitelt is ott vesznek föl.

– Hogyan fognak átjárni Szilvásváradra? – kérdi, majd hozzáteszi: az intézkedés közbiztonsági kérdéseket is fölvet, az időseket kifigyelhetik az erre szakosodott bandák, s aktívabbak lehetnek a trükkös csalók is, tudván, az emberek otthon tartják a pénzt.

Csőgér Bálint polgármester megjegyezte azt is, a ­helyi adók befizetésében is fennakadásokat fog okozni az intézkedés, amely pont erre az időszakra esik. ­Megemlítette, sok kimozdulni nem tudó időskorú a szociális gondozójának ad felhatalmazást, hogy vegyen föl pénzt. E lehetőség is megnehezül, vagy eltűnik.

Balatonban is most értesültek a hírről, náluk probléma volna a bejutás Bélapátfalvára, mert a buszok nem járnak sűrűn. Az önkormányzat, a lakosság jó része a takaréknál vezeti a számláját. Udzeliné Murányi Enikő polgármester szerint a helyiek inkább Egerbe járnak ügyeket intézni és bankolni is oda fognak, ha kell. Mint mondta, az utazgatásra sem pénze, sem ideje nincs az embereknek. A balatoni polgármester egyébként Csőgér Bálinthoz hasonlóan levélben tiltakozott a fiókbezárás ellen. Szerinte ez így nem a „vidék bankja”.

Bekölce, Egercsehi, Mikófalva polgármesterei szintén felháborodásról számoltak be. Bekölcéről ráadásul busz sem jár Bélapátfalvára, hajnalban két, délután egy járat indul. ATM pedig csak ott van. Mint Gálné Mátrai Ágnes polgármester elmondta, júliusban már csak heti egy nap tartott nyitva a helyi takarék, azt szabadságolással indokolták, most pedig végleg be is zárják. Fónagy Gergely ­mikófalvi polgármester szintén rossz ötletnek tartja a bezárást, magánemberként is ott van minden számlája. Ő netbankolni tud, de mi lesz az idősekkel?

Novajon sem hallottak még a bezárásról, csak egy szórólap van kifüggesztve a pénzintézet kapujára, külön értesítést sem a lakosok, sem az önkormányzat nem kapott. A fiatalabbak nem ott vezetik a számlájukat, ők abban reménykednek, legalább a szomszédos bankautomata megmarad.

Krónikus veszteséggel indokolják

Megkerestük a Korona Takarékot is, akik válaszukban azt írták, a fúzió során a fiókhálózat összevonását és észszerűsítését is tervezik. Egyszerre őriznék meg ügyfélközelségüket és tennék költséghatékonyabbá működésüket. A fiókok fenntartási költsége más pénzintézetekhez viszonyítva magas, s jelentősen meghaladta a tartósan finanszírozható mértéket. Fiókjaik száma 13-mal csökken (most 57 van), de így is elsők lesznek darabszámban. Az elnéptelenedett településeken található, alig használt, krónikusan veszteséges fiókokat összevonják, a működőkben viszont jelentős modernizálást kell végrehajtaniuk a magas színvonalú kiszolgáláshoz.

A hálózat racionalizálásakor egyenként vizsgálták meg a fiókok működését és a helyi közösségek igényeit. Dolgozót nem bocsátanak el, munkatársaik többnyire a szomszédos településen fogják kiszolgálni az ügyfeleket. Átlagosan 7,5 kilométerre kell majd utazniuk az embereknek, de a pénzforgalmi szolgáltatások a postán mindenhol elérhetőek lesznek.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét