Kezdőlap Gazdaság Ennyiért lehet lakást venni az egyetemvárosokban

Ennyiért lehet lakást venni az egyetemvárosokban

857
0

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca – írja az OTP Ingatlanpont közleményében.

Jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70%-a bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.

Egyetemvárosi rangsor

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolc a legolcsóbb, a borsodi megyeszékhelyen 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Egy fokkal drágábbak az ingatlanok Pécsett (170 ezer forint) és Szegeden (185 ezer forint), míg Debrecenben (235 ezer forint) és Győrben (260 ezer forint) már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ráadásul a garzonok átlagára fajlagosan magasabb, pedig a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások. Vidéken ezek ára az OTP Ingatlanpont kínálata alapján 5 milliótól, a fővárosban 7-8 milliótól kezdődik, ám a legolcsóbbak általában felújítandók és közlekedési szempontból rosszabbak. A tehetősebb szülők gyakran nagyobb lakást választanak, hogy friss gólyaként a felnőtt életbe belekóstoló gyermekük lakótársakat fogadhasson, így a bérleti díjból jut rezsire és egy kis zsebpénzre is.

Bérleti díjból tandíj

A gyereküknek, vagy befektetési célból ingatlant vásárlóknak érdemes figyelembe vennie, hogy a frekventáltabb kerületekben és vidéki nagyvárosokban továbbra is élénk a kereslet, a bérleti díjak még emelkedhetnek

– mondja Valkó Dávid, az OTP ingatlanpont vezető elemzője. Az egyetemek környéke ebből a szempontból biztos befektetésnek ígérkezik, így annak is érdemes idén bevásárolnia ingatlanból, akinek később megy egyetemre a gyermeke. Évek alatt a bérleti díjból a tandíj összege előre előteremthető.

Facebookon néznek utána az albérlőknek

Az albérletet kereső fiatalok dolgát megnehezíti, hogy a lakástulajdonosok egyre inkább odafigyelnek, hogy kinek adják ki lakásaikat. Nem példa nélküli, hogy csak olyan bérlőnek adnak ki lakást, akinek ellenőrizték közösségi médiás profilját, publikus aktivitását, esetleg munkahelyét.

A friss egyetemisták helyzetét tovább nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrben, Kecskeméten vagy Székesfehérváron, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van az eladó illetve kiadó ingatlanokból

– mondja Valkó. Hozzáteszi: a nagy kereslet hatására az árak emelkedése ezeken a helyeken idén is meghaladhatja a 10 százalékot.

forrás: www.vg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét