Kezdőlap Magyarország Cigánykirályt avattak Gyöngyösön

Cigánykirályt avattak Gyöngyösön

1427
0

Királyt avattak szombaton, nem a téli Duna jegén, hanem Gyöngyös főterének nyári forró macskakövein. E nemes pillanatban még az is előfordult, hogy a városközpontban egymás mellé két király állhatott: Szent István, aki szikár szoboralakban volt jelen, s Magyarország új cigány királya, Kanalas Sándor, közismertebb nevén Pati Gyuszi.

Az új király – egyesek szerint egész pontosan cár – hintóval érkezett meg a koronázására a Jókai utcából, útját felsőkategóriás autókon suhanó, ujjongó, dudáló rokonsága és nem koronás, ellenben panamakalapos barátai kísérték. A koronát hárman adták rá, áldását eredendően a Szent Bertalan-templomba tervezték, ám azt egy kisebb baki miatt végül mégsem odabent, hanem odakint, a tér nyilvánossága előtt végezte el Juhász Ferenc plébános-kanonok.

A hetvenéves uralkodó kifejtette, hogy betartatja a romani krisz – az íratlan, évezredes cigány törvénykezés – elemeit, azon munkálkodik, hogy a fiatalok tanuljanak, „az iskolának van jövője és a munkának”.

Maga is vízhordó volt már 15 éves korában, s megőrizte negyvenéves munkaviszonnyal a munkakönyvét is. S fontos, hogy béke legyen. Korábban is gyakran hívták tekintélye alapján vitát rendezni, rendőri munkát segíteni, végez karitatív tevékenységet, megvendégeli a rászorulókat. Arra is készül, hogy Gyöngyös hírnevét öregbítse legalább fele királyságában, mivel szerinte a város rangját is emeli, ha innen származik az új cigánykirály. Az új király – csakúgy, mint Mátyás – természetesen igazságos is, ahogy illik. És felettébb demokratikus király, merthogy őt fölkérték.

– A cigányok ismernek engem bárakárhol, amikor valami dolog történik, meg szoktak engem hívni, mert igazságos vagyok. Megkértek, hogy király legyek. A bűnözést meg akarom előzni, jóra kérek mindenkit: iskolába járjanak, tanuljanak, mert annak van jövője – ecsetelte portálunknak Kanalas Sándor.

Pati Gyuszi 2007-ben már lépett egy szintet, akkor Kállai Csaba, az akkori országos vajda avatta a Vajdahunyadvárban nagy csinnadrattával Heves megye hivatalos cigányvajdájává Rostás-Farkas György cigány költő segedelmével – bár később csalás témájú rendőrségi ügy lett ebből, mert a fővajda és pár alattvalója összekülönbözött az anyagiakon – utólag. Pedig volt bérelt limuzin és nagy vacsora is – ezek költségét erősen vitatták a megválasztott megyei roma főurak.

A Magyar Nemzet 2010-es cikke szerint a Kanalas Sándornak rendezett ceremónia csak néhány százezerbe került, mivel az ünnepség szervezői maguk gondoskodtak ételről, italról. Pati Gyuszi szerint a Kállai–Rostás-Farkas páros mégis négymilliót gombolt le róla a megyei vajdaigazoványért. Három sértett vajda a ceremóniák színvonalára hivatkozva utólag követelte Kállaiéktól az ígéret és a megvalósítás közötti tetemes különbség visszafizetését. Mivel nem tudtak megegyezni, rendőrségi feljelentést tettek.

Most szerényebb volt a buli, és tulajdonképpen házon belüli. Mint Pati Gyuszi a Hatvanonline-nak elárulta, sokan szavaztak arra, hogy ő legyen hazánk új cigánykirálya, vagyis a vajdák legfőbb felettese, aki megválasztása után kapcsolatba lép bolgár és román királyi partnereivel is. A legtöbb szavazat azonban leginkább saját rokonságának köszönhető saját elmondása szerint.

– Eddig még nem volt király, de most már van. Megköszönöm a rokonaimnak, bárakárkinek, hogy ide juttattak. Remélem, hogy erre a dologra megfelelő vagyok, benne vagyok a korban, ismernek, megjelöltek erre, hogy így legyen, mert mindig azon voltam, hogy segítsek bárkinek – vázolta fel Kanalas Sándor.

Forrás és fotó: hatvanonline.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét