Kezdőlap Gazdaság Feltétlenül élj az állami ingyenpénzzel, ha lakásfelújításban gondolkodsz!

Feltétlenül élj az állami ingyenpénzzel, ha lakásfelújításban gondolkodsz!

1043
0

A nyári szezon nem csak a pihenésre, de arra is alkalmas, hogy a különböző felújítási munkálatokat elvégezzük az ingatlanunkon. Egy friss felmérés szerint átlagosan 1,8 millió forintot költünk felújítási célokra, amit leggyakrabban festésre, fürdőszobára, és energetikai beruházásra használunk fel. Nem kell azonnal hitelfelvételre gondolni, a lakástakarékkal is könnyedén összegyűjthetjük a felújítás költségeit, ráadásul így még 30%-os állami támogatást is kapunk a pénzünkre. Nemcsak, hogy a saját környezetünket tehetjük szebbé ezáltal, de egy-egy beruházással a lakás értékét is jelentősen tudjuk növelni.

Attól, hogy megvásároltunk egy ingatlant, az még nem jelenti, hogy arra többé nem kell pénzt költenünk. Bármennyire is vigyázunk az lakásunkra, időnként előjönnek olyan problémák, amelyek csak kisebb-nagyobb felújítással oldhatók meg. Ugyanakkor az is lehet, hogy energiahatékonyabbá tennék a lakást vagy éppen a rendszeres karbantartási munkálatokat végeznénk el.

Természetesen a felújítás jellegétől függően az elköltött összeg széles skálás szóródhat, azonban az egyik lakástakarékpénztár friss kutatása alapján átlagosan 1,8 millió forint az az összeg, amit ilyen felújítási célra szánunk. A leggyakoribb célok között szerepel a festés-tapétázás, a fürdőszoba felújítás, és a különböző energetikai felújítások (nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtési rendszer felújítása).

Ugyanakkor a kutatásból is kijött, hogy azok, akik lakástakarékkal is rendelkeznek áltagosan már 2,3 millió forintot fordítanak ilyen célra. Ez nem véletlen, hiszen a lakástakarékba fizetett összegek után 30%-os állami támogatás is jár, ami sokat hozzátesz a megtakarításunkhoz. Egy példán keresztül mi is megnéztük, hogy mennyit is szükséges félretenni, hogy legalább 1,8 millió forint összejöjjön lakástakarékban kamatoztatva.

Felújítás a lakástakarékkal

A legrövidebb időre köthető, 4 éves lakástakarékkal 20 ezer forintos havi befizetéssel 1,25 millió forintra számíthatunk a megtakarítás lejáratakor. Egy felújítás elkezdéséhez ez is elegendő lehet, azonban, hogy az 1,8 millió forintos felújítási összeget elérjük, vagy magasabb havi befizetést vállalunk, vagy hosszabb futamidejű lakástakarékot választunk.

Ugyan az állami támogatás plafonját, évi 72 ezer forintot 20 ezer forintos befizetésnél érjük el, viszont valamelyik közeli hozzátartozónk részére is köthetünk szerződést. Például 4-5 éves szerződésnél, hogy 1,8 millió forint összegyűljön, 2 db szerződés kötése szükséges, 28 ezer illetve 24 ezer forintos havi befizetéssel. Ha 5 évnél hosszabb lakástakarékot kötünk, akkor már egy szerződéssel is összegyűlik az 1,8 milliós összeg a lejáratkor.

Igen ám, de figyelembe kell venni, hogy időközben az árak is nőnek, így a felújítást 4-10 év múlva már nem fogjuk tudni megvalósítani 1,8 millió forintból. Ha 3%-os inflációval számolunk, az azt jelenti, hogy minden futamidőnél némileg nagyobb összeget kell a jövőbeli felújításunkra szánni.

Forrás: www.bankmonitor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét