Kezdőlap Magyarország Mennyi az annyi az egészségügyi és szociális szférában?

Mennyi az annyi az egészségügyi és szociális szférában?

933
0

A tipikus női szakmaként számontartott munkákat sajnos sok szempontból alulértékelik. Lelkileg és fizikailag is alaposan megterhelhetik az embert, de hatalmas felelősséget is jelentenek: emberéletek, jövők és a mi jövőnk is múlhat rajtuk. Az utóbbi időben néhány területen emelkedtek a bérek, de ez még mindig messze van attól, ami a megbecsülésüket, munkájuk fontosságát vagy a munkájuk értékét kifejezné.

A szociális és egészségügyi szektor dolgozóinak nettó bérét vette górcső alá a Femina.hu. Az adott szektor fizetési sávjának legalacsonyabb összegével számoltak a Mennyitkeresel.hu 2016-os adatai szerint.

Ápolók

Aki ápolóként dolgozik, középiskolai végzettséggel, legrosszabb esetben nettó havi 82 ezer forintos fizetésből élhet meg. Annak sem mindig sokkal jobb a helyzete, aki főiskolai végzettséggel rendelkezik: munkahelytől függően a nettó bérük 95-134 ezer forint között mozog.

Bölcsődei dolgozók

Ma már sok család nem engedheti meg magának, hogy az édesanya otthon maradjon a gyerekkel annak hároméves koráig, de sok nő nem is szeretne ennyi ideig kiesni a munkából, és szívesen megy vissza dolgozni. Ilyenkor jön a bölcsi, ahol a kicsire vigyáznak, fejlesztik és foglalkoznak vele. Ez egy nagyon fontos feladat, a béreknél azonban ez nem látszik.

A bölcsődei dolgozók egy részének bére még mindig rendezésre vár, ők kimaradtak a pedagógusok béremeléséből, hiába nagyon fontos és felelősségteljes a munkájuk. A szociális ágazati nettó illetmény 88 ezer forintról indul.

Idősgondozók

Az idősgondozásban talán még kevesebb a férfi, mint az ápolószakmában. Olykor nehéz fizikai munkát jelent, és hatalmas lelki teher lehet látni, hogy leépül a gondozott, esetleg belehal a betegségébe. Magyarországon ennek ellenére egyre több nő vált szakmát, és végez el egy ilyen kurzust, hogy kimehessen Németországba vagy Bécsbe, mivel ott bőségesen megfizetik az idősgondozókat.

Itthon, a szociális szektor dolgozóinak fizetése, ha csak középiskolai végzettséggel rendelkeznek, 85-110 ezer forint között mozog. Főiskolai végzettséggel is egy szociális gondozó nettó bére legrosszabb esetben 95 ezer forint.

Szociális munkások

A szociális munkás feladata nagyon sokrétű lehet, és veszélyekkel is járhat. Az ételosztás, a családsegítés, a rászorulók segítése, a függőkkel való foglalkozás nagyon tág munkaköri leírás, és általában veszélytelen, hiszen segítő szándékkal közelítenek az emberekhez. Embertársaink segítése nem kellene, hogy alábecsült legyen a társadalomban, hiszen hatalmas erőfeszítésekkel próbálják jobbá tenni mások életét.

Egyetemi diplomával a szociális szektor dolgozóinak nettó bére már megközelítheti a 150 ezret, de még ez is vészesen alacsony ahhoz képest, hogy milyen munkát végeznek.

Forrás: www.femina.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét