Kezdőlap Gazdaság Varga: Több nyugdíjast kell visszavinni a munkába

Varga: Több nyugdíjast kell visszavinni a munkába

734
0
Forrás: google

A fiatalabb nyugdíjasokra, több nőre, és most közmunkán lévőkre is szükség van a munkaerőpiacon a gazdasági miniszter szerint.

A magyar gazdaság 2017-18-ban olyan helyzetbe kerülhet, amilyenben legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt volt: egymás után lehet két évünk 4 százalékos GDP-növekedés fölött – erről beszélt Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Adóban már megelőztük a visegrádi országokat, de a járulékrendszerben most érünk el csak áttörést – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Most azonban hosszabb távú intézkedésekre van már szükség Varga szerint. 205 ezer munkanélküli van az országban, és 198 ezer közmunkás, ez már egy lehetséges tartalék. De tovább kell gondolni a részmunkaidős foglalkoztatást és a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatásának erősítését is. Azt is támogatni kell, hogy a fiatalabb nyugdíjasokat alacsonyabb terheléssel, de visszaengedhessék a munkaerőpiacra – mondta el. Ami pedig a nőket illeti, közülük mintegy kétszázezerrel kevesebben dolgoznak, mint a férfiak közül, így még lehetnek tartalékok.

2020-ig a magyar gazdaság potenciális növekedése utolérheti Ausztriát és Csehországot – mondta a miniszter. A versenyképességi rangsorban azonban előrébb kell lépnünk: jó a pozíciónk a külgazdasági teljesítményben, a hitelhez jutásban, a cégalapításban sem vagyunk rosszak, de a fizetésképtelenséget rosszul kezeljük, sok a bürokrácia, és nagyon sok időt töltenek el a cégek az adóügyek kezelésével.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét