Kezdőlap Gazdaság Még egy évig marad a régi húszezres

Még egy évig marad a régi húszezres

2093
0

Még egy évig, 2017. december 31-ig marad törvényes fizetőeszköz a régi, vagyis a 2015 előtt gyártott húszezres bankjegy – derül ki az MNB közleményéből. A lépést elég nyakatekert logikával magyarázzák, és az eredeti közlemény szövegét csak minimum négyes szintű, tapasztalt bikkfanyelv-értelmezőknek ajánljuk.

Az MNB egy évvel hosszabbította meg a 2015 előtt gyártott, húszezer forintos bankjegy használati idejét, vagyis egyelőre nem kell fejvesztve szabadulnunk a régebbi bankjegyektől: 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszköz marad. Ez a viszonylag világos része a közleménynek.

Majd az MNB a határidő kitolását furcsa logikával indokolja, ahogy a már jól megszokott bikkfanyelven írják:

A megújított forintbankjegyek 2014-ben megkezdett cseréje sikeresen halad. Az új, korszerűbb 20 000 forintosok már mintegy 80%-át teszik ki e címlet forgalomban levő mennyiségének. E kedvező körülmény lehetővé teszi azt, hogy a régi címlet átváltásából adódó feladatok elvégzésére az MNB hosszabb határidőt biztosítson. Ezzel a lakosságnak és a gazdasági szereplőknek arra is lehetőségük nyílik, hogy a kiskereskedelmi forgalomban egészen 2017. december 31-ig fizethessenek a régi 20 000 forintos bankjegyekkel.

Vagyis ez azt jelenti, hogy mivel jól halad a régi bankjegy lecserélése, még egy évet adnak a cserére. Tehát ha nem haladna jól, akkor meg nem kellene hosszabbítani? Vagy akkor két évvel kellene hosszabbítani? Tulajdonképpen nem lényeges annyira, csak nincs túl sok értelme.
huszezres
Azért azt még a közlemény hozzáteszi, hogy a postákon és a bankokban 3, az MNB-nél 20 évig ingyenesen beváltják a régi 20 ezreseket újra. Akit érdekel mindez agyonbonyolítva is, annak íme az eredeti szöveg:

a hitelintézetek és a posta, valamint az MNB lakossági pénztára 2017. december 31-ig – az üzleti feltételeikben meghatározott módon – továbbra is elvégzik a régi 20 000 forintosok megújított verzióra cserélését. A bevonást követően 2018. január 1-től a hitelintézetek és a posta 3 évig, az MNB pedig 20 évig, azaz 2037. december 31-ig térítésmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre a régi, bevont 20 000 forintos bankjegyeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét