Kezdőlap Gazdaság Egyre fontosabbak lesznek az idősebb munkavállalók

Egyre fontosabbak lesznek az idősebb munkavállalók

929
0

Az idősödő munkavállalókra is munkaerő-forrásként kell tekinteniük a vállalkozásoknak, hiszen 2030-ra az európai munkavállalók 30 százalékát már 55-64 éves dolgozók teszik majd ki – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Fontos feladat

Simon Attila rámutatott, hogy a munkáltatók számára fontos feladat lesz, hogy biztosítsák az idősödő alkalmazottak képzését és digitális kompetenciájuk fejlesztését, hiszen az 55-64 éves dolgozók munkában tartása a gazdaság fenntarthatóságának egyik pillére.

Ennek a szemléletnek az elterjesztését szolgálja az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által meghirdetett Egészséges munkahelyek minden életkorban című kampánya is, ami illeszkedik az Európai Munkavédelmi Hét (október 24-28) programjaiba – mondta el.

kep2noszfu82

Kép forrása: Piac&Profit

Nem a bírságolás lesz a lényeg

Szólt arról is, hogy a magyar munkavédelmi hatóságnak át kell állnia a szolgáltató típusú állami szerepvállalásra a jelenlegi porosz típusú ellenőrzési rendszerről. A hatóság nem a bírságok kiszabására helyezi majd a hangsúlyt, hanem elsősorban lehetőséget ad a munkáltatóknak a felmerült problémák kijavítására

A helyettes államtitkár ennek alátámasztására elmondta, hogy óvatos becslések szerint is évente 200 milliárd forint veszteséget szenved el az állam a munkahelyi balesetek, a táppénz miatt. A rendezvényen kiadott közlemény szerint a 12. Európai Munkavédelmi Hét keretében átadták az Európai Helyes Gyakorlat díjakat, amellyel azokat a munkáltatókat díjazzák, akik a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére szolgáló innovatív munkavédelmi gyakorlatokat dolgoztak ki.

www.tozsdeforum.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét