Kezdőlap Gazdaság Egyre szűkülnek a feketegazdaság lehetőségei

Egyre szűkülnek a feketegazdaság lehetőségei

814
0

Az áfacsalók körül egyre fogy a levegő. Az új módszerek alkalmazásával és az online számlázás bevezetésével az adóhivatal szerint egyre nehezebb lesz megkárosítani a közkasszát.

Étolaj, cukor, kávé, esetleg műtrágya vagy élelmiszer-adalék – az utóbbi időszak büntetőügyeiben ezekkel a termékekkel próbáltak meg legtöbbször forgalmiadó-csalást elkövetni az idehaza működő illegális csoportok.

– Az árucikk valójában nem is olyan lényeges – mondta a Magyar Időknek nyilatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkár. Sors László kifejtette:

az elkövetők nem ragaszkodnak egy-egy termékféléhez, nekik csak az illegális profit a lényeg.

Így akik egyik nap még műtrágyával kereskedtek jogsértő módon, másnap már akár tejet is forgalmazhatnak, esetleg használt autókat hoznak be adózatlanul külföldről.

– A csalás lehetősége azonban egyre nehezebb idehaza, az utóbbi időben több intézkedés is született a költségvetést megkárosító cselekmények visszaszorításáért

– mondta Sors László.

A NAV idén új módszert alkalmaz az áfacsalók ellen. Az összetett, lépésről lépésre felépített rendszerben a hivatal emberei megfigyelik például azoknak a termékeknek az árát, amelyekkel gyakran követnek el visszaélést. A feltűnően alacsony ár ugyanis eleve gyanús, tisztázni kell, hogy mi az olcsóság oka. – Lehetnek gazdaságilag indokolható és jogszerű tényezők, de sokszor arra derül fény, hogy a beszerzési láncban nem fizették meg az áfát, sőt megkísérlik visszaigényelni azt az összeget, amit elcsaltak – magyarázta Sors László, hozzátéve: ezen a ponton pörög fel a NAV rendszere. Ha kell,

a pénzügyi nyomozók titkos módszerekkel szereznek információkat az elkövetőkről, a revizorok adóellenőrzést indítanak, a pénzügyőrök pedig az árut szállító kamionokat vizsgálják, illetve az országok közötti termékmozgásokra figyelnek.

– A cél, hogy minél hamarabb lecsapjunk a tettesekre, és a lehető legnagyobb vagyont elvonjuk tőlük, s ezzel minél kisebb kár érje a költségvetést – húzta alá Sors László.

Az utóbbi években át alakultak az áfacsalások jellemzői. – Régebben voltak Magyarországon olyan idők, amikor egyetlen papírlap kitöltésével is el lehetett követni adóügyi visszaélést. Ma viszont már jóval nehezebb megtéveszteni az adóhivatalt – fogalmazott a NAV-nyomozók vezetője.

A hatóság két éve például elektronikus rendszerrel követi nyomon az idehaza mozgó teherautók útját, ami alaposan feladja a leckét a tetteseknek.

A helyettes államtitkár kitért az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentésére. – Az ötszázalékos mérték olyan alacsony, hogy többe kerül a csalás végrehajtása, mint az illegálisan megszerezhető vagyon – mutatott rá Sors László. Úgy fogalmazott: az ilyen lépések szinte azonnal tisztítják a piacot, az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az unió szerte problémát jelentő áfacsalásra nem lehet válasz hosszú távon a termékenkénti áfacsökkentés.

A helyettes államtitkár az igazi áttörést a következő év közepétől várja, amikor – a kormányzati tervek szerint – kötelezően életbe lép az online számlázás.

– A gazdasági folyamatokat az ügyletek megtörténtével azonos időben követheti nyomon a hivatal, ami a pénzügyi nyomozásban és az adóellenőrzésben is minőségi változást jelent. Már a bevallás előtt tudomásunk lesz arról, ki kinek és mit számláz

– mondta Sors László.

A minisztérium szakembere úgy vélte, az adócsalások elkövetése olyan kihívást jelent a későbbiekben, amelyet a lebukás egyre nagyobbra növő esélye miatt a remények szerint kevesen vállalnak majd.

Forrás: agrotrend.hu / magyaridok.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét