Kezdőlap Kék Fény Anyja megölésével vádolják a domoszlói férfit

Anyja megölésével vádolják a domoszlói férfit

826
0
Mallet, legal code and scales of justice. Law concept, studio shots

A mentők is megdöbbentek, milyen körülmények fogadták őket a domoszlói házban.

Lezárta a bizonyítást az Egri Törvényszék a keddi tárgyaláson – tanúk és szakértők meghallgatása után – abban az ügyben, amelyben a megyei főügyészség édesanyja megölésével vádol egy domoszlói férfit.

A haláleset még 2015 júniusában az egri kórházban történt, azt követően, hogy oda a fia, F. Sándor gondozására bízott sértettet beszállították. A súlyos vád – az akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette – ellenére a terhelt szabadlábon védekezhet a tárgyalási szakban is. Igazságszolgáltatási forrásból úgy tudjuk: eredetileg a büntetőügy nem emberölés miatt indult, s akkor nem is vették őrizetbe.

A törvényszék dr. Jávori Tünde vezette tanácsa három igazságügyi orvostani szakértőt is meghallgatott tegnap. Véleményük alapján úgy tűnik, hogy a halálesethez vezető folyamatok kiváltó oka eredendően a sértett elesése volt az év februárban. Combnyakcsontja tört az idős asszonynak, gondozásra szorult. A baleset után felfekvés kórházi, szakszerű körülmények között is kialakulhat – állították a szakértők. Ha időben kórházba került volna a néni, akkor sem zárható ki a sértett halálához vezető folyamat. Itt a tanácsvezető bíró meg is jegyezte: legfeljebb a nyüvek nem lepik el. A bírónő összegzései szerint a szakértők azt is kimondták, nem is volt elvárható a vádlottól, hogy egy személyben képes legyen ilyen beteget ellátni. Gondoskodhatott volna róla, de ellátni nem volt képes egyedül. Az is tény, hogy amikor sértett kórházba került, már nem lehetett megmenteni

A két mentős tanú kihallgatásakor szörnyű kép tárult a hallgatóság elé arról, hogy milyen körülmények fogadták őket a domoszlói házban. Egyikük azt mondta: a betegre a földön fekve, székletben, vizeletben találtak, plédnek nem mondható takaróféleség fedte a testét… Nagyon nem lehetett bemenni az udvarra se a szeméthegyektől.

– Fekélyek, felfekvések, húshiány. Ez nem kétnapos történet. Hetek-hónapok alatt alakulhatott ki. Egyértelműen kiszáradt volt a beteg, a nyelvén, bőrtakaróján látszott, le is soványodott – mondta egyikük, majd hozzátette: napok, hetek óta nem gondozhatta senki, lehetett látni rajta.

– Amikor felemeltük, egy kupac csontkukac esett ki fekália fedte testéből – közölte.

Másik, ma már nyugdíjas mentős se mondott szebbeket. Emlékezete szerint az udvar is tele zsákokkal, a lakás is.

– Gyorsan kihoztuk a mamát. Harminc kiló lehetett. Sokkoló volt. Fekáliából vettük ki. Életemben mentősként még ilyen helyen nem voltam, pedig 35 évet lehúztam. Akkora bűz volt bent, hogy szinte a rosszullét kerülgetett.

Az első fokon eljáró bíróság a bizonyítás lezárását követően június 23-ra tűzte ki a tárgyalást. Iratismertetés, perbeszédek és ítélethirdetés várható.

Az ügyészség álláspontja

A vádlott 74 éves édesanyja 2015. február 21-én elszenvedett combnyaktöréssel kórházba került. A műtétet követően járásképtelenség alakult ki nála. A sértettet a kórházból további ellátása és rehabilitációja céljából május 12-én a vádlott domoszlói lakására szállították. Ezt megelőzően a kezelőorvos tájékoztatta a vádlottat arról, hogy az édesanyja járásképtelen, és teljes ellátást igényel. A terhelt a gondozási kötelezettségének nem tett eleget. A sértett megfelelő táplálásáról, testi higiéniájáról közel egy hónapon át nem gondoskodott. Sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét