Kezdőlap Magyarország Íme az év magyar sportolói!

Íme az év magyar sportolói!

766
0

A Magyar Sportújságírók Szövetsége idén 59. alkalommal választotta meg az év magyar sportolóit. A díjakat a Nemzeti Színházban adták át ünnepélyes keretek közt.

A gálaest nyitányaként a Himnuszt Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes énekelte, ezen kívül további négy élő produkció színesítette a programot.

Díszvendégként volt jelen a Real Madrid és a Chelsea egykori középpályása, a BL- és európai szuperkupa-győztes, vb-ezüstérmes francia Claude Makélélé.

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták először, ebben a kategóriában Beliczay Sándor diadalmaskodott. Tanítványai – Osváth Richárd és Hajmási Éva paravívók – három ezüstérmet nyertek a riói paralimpián.

A parasportoló hölgyeknél Biacsi Ilona, Pap Bianka és Krajnyák Zsuzsanna voltak a jelöltek, végül utóbbi sportember vehette át a díjat a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergelytől. A kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna  tavaly három éremmel térhetett haza pályafutása ötödik paralimpiájáról.

Az Év gólját Gera Zoltán szerezte, a portugálok elleni Eb-csoportmeccsen villant a 37 éves középpályás.

Labdarúgásban a hölgyeknél a 26 éves Jakabfi Zsanett diadalmaskodott, aki a családjának ajánlotta a díjat.

Az Év fogyatékos férfi sportolója Tóth Tamás lett. A paraúszó 100 háton paralimpiai bajnoki címet ünnepelhetett Rióban, 100 gyorson pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Osváth Richárd kerekesszékes vívó és Sors Tamás úszó voltak még jelöltek ebben a kategóriában.

A férfi futballisták mezőnyében Király Gábort, Gera Zoltánt és Nagy Ádámot jelölték, a díjat a válogatott pályafutását tavaly novemberben befejező 40 éves kapus vihette haza.

Az Év csapata a férfi labdarúgó-válogatott lett. A mieink a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon csoportelsőként jutottak tovább, a kontinenstorna egyik legjobb meccsén játszottak döntetlent a későbbi győztes Portugáliával.

Az edzőknél Dárdai Pál, Kulcsár Győző és Shane Tusup voltak a jelöltek, végül Hosszú Katinka edző-férje diadalmaskodott. A tréner az egész csapatának ajánlotta az elismerést, és megköszönte a magyar szurkolók támogatását.

Az Év fogyatékos csapata a Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású női kerekesszékes vívóválogatott lett. A férfi 4×100-as atlétaváltó és a férfi asztalitenisz válogatott reménykedhetett még ebben a kategóriában.

MLSZ-életműdíjat kapott Göröcs János, akit a szövetség elnöke, Csányi Sándor a magyar labdarúgás egyik legkreatívabb futballistájának nevezett. Címeres mezben 19 gólt lőtt, az Újpesttel ötször ünnepelhetett bajnoki címet.

Az Év férfi sportolója díjra Cseh László, Imre Géza és Szilágyi Áron pályázott. Utóbbi, a riói olimpián címet védő kardvívó vihette haza a díjat. A 26 éves sportoló párjának, barátainak és csapatának mondott köszönetet.

Az MSÚSZ és a MOB közös életműdíját Kulcsár Győző vehette át Schmitt Páltól. A négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó Szász Emese edzőjeként is felért a csúcsra a riói játékokon.

Mindegyik kategóriában nagyon erős volt a mezőny, a női sportolóknál különösen, hiszen itt három aktuális olimpiai bajnokot jelöltek a díjra. Hosszú Katinka, Kozák Danuta és Szász Emese reménykedhetett, végül a háromszoros olimpiai bajnok Iron Lady lett az Év női sportolója.

A 27 éves úszónő 100 háton, valamint 200 és 400 vegyesen ért fel a csúcsra Rióban, 200 háton pedig ezüstérmes lett. Ennek ellenére a neve továbbra sem került fel a Margitszigeti Sportuszoda márványtáblájára, de a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Bienerth Gusztáv jelezte, a közeljövőben erre is sor kerül majd.

Hosszú Katinka a családjának mondott köszönetet, megemlékezett arról is, hogy 2012-ben majdnem felhagyott az élsporttal. Hozzátette: folytatják a munkát, gőzerővel készülnek a 2017-es világbajnokságra.

A gála végén Hosszú Katinka 2016 legjobb európai női sportolójának járó elismerést is átvehette a kontinentális sportújságíró szövetség vezetőitől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét