Kezdőlap Gazdaság Tonnaszámra landol az élelmiszer a kukában

Tonnaszámra landol az élelmiszer a kukában

945
0

Míg világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogy hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy a nélkülözés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. 

A világon 1,3 milliárd tonnányi élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Európában az élelmiszerhulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14 százalékát az éttermek.  Ezek a számok elkeserítőek, főleg, hogy a világon közel 1 milliárd ember alultáplált és éhezik. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna. (Vannak olyan országok, ahol KÖTELEZŐ adakoznia a nagyáruházaknak.)

Vállalatok a pazarlás ellen

Az Élelmiszerbank célja, hogy rövidtávon minden élelmiszeripari szereplő felajánlja jótékony célra élelmiszerfeleslegét. Ennek biztosítására minden Élelmiszerbank partner gyártó és kereskedő megkapja azt a támogatói logót, mely védjegyként jelzi, hogy a cég felelősen bánik élelmiszereivel.

„Az Élelmiszerbank az élelmiszerek begyűjtésével zöld és segélycélokat is szolgál. Folyamatosan nő azon vállalatok köre, akik felajánlják a felesleges élelmiszereket, segítve ezzel az élelmiszerfeleslegek csökkenését és a nélkülözők ellátását. Szeretnénk, ha az általunk kibocsájtott Élelmiszerbank Partner logó a jövőben még több vállalatot ösztönözne a felelős élelmiszerfelesleg kezelésre.” – mondta Sczígel Andrea, az Egyesület munkatársa.

Eddig ebben az évben 5000 tonna élelmiszert mentett meg és jutatott el 250.000 rászorulóhoz.  Az egyesület élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás, vagy közeli lejáratú termékeket központi raktárában.

Vannak azonban olyan termékek, amelyek nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába, hanem az egyesület partnerszervezetei segítségével egyből a nélkülözőkhöz jutnak el, ezek az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú termékek. Az Élelmiszerbank által mentett 5000 tonna élelmiszer közel 2/3-át ezek alkotják. Ha ezt a mennyiségű mentett élelmiszert kamionokra tennénk, 3 km hosszan állna a sor.

Fogyasztók a pazarlás ellen

A felelős vállalatokon túl a fogyasztók is tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az élelmiszer kidobásának komoly  káros hatásai vannak a környezetre. Ezeket a hatásokat nemcsak maga a kidobásra került élelmiszer okozza, hanem a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások (energia, anyagok, víz) elvesztegetése is. Íme, néhány hasznos tipp az Élelmiszerbanktól, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:

  • Mérje meg, mennyi élelmiszert dob ki! Lehet, hogy csodálkozni fog.
  • Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család!
  • Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!
  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
  • Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt! Használja fel a közeli lejáratú termékeket!
  • Tegye el és használja fel a maradékokat, varázsoljon belőlük új ételt!
  • Ha nincs más lehetőség és ki kell dobni, komposztáljon!

Forrás: www.piacesprofit.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét