Kezdőlap Gazdaság Rohamtempóban nyílnak meg a pályázatok

Rohamtempóban nyílnak meg a pályázatok

929
0

Két operatív programjának teljes pénzügyi keretét hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezzel egy időben a GINOP és VEKOP pályázatok is sorra megnyíltak.

Megjelent az összes pénzügyi eszköz felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében is. A 2014-2020-as uniós időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Hozzátette: az európai uniós, visszatérítendő források közvetítésével a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) bízta meg, amely ennek érdekében létrehozta az MFB Pontok hálózatát. A közlemény szerint az MFB Pontok modellje egyedi magyar megoldás, amely egyesíti a különböző közvetítői rendszerek előnyeit és gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő források szétosztását.

A jelenleg országszerte elérhető 442 MFB Pont mellett még ebben az évben újabb 200 MFB Pont kezdi meg működését. Ezzel a jelenlegi négy hitelintézeti partner – Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. – mellett újabb pénzintézetek vállalhatnak szerepet az uniós forrásközvetítésben, a hálózat bővítésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárulása után.

A hír bejelentésével egyidőben megjelent a hír, mely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is meghirdette két operatív programjának teljes rendelkezésre álló keretét. Ezt Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár jelentette be.

A politikus elmondta: a magyar kormánynak eltökélt szándéka, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Magyarországra jutó fejlesztési forrásokat idén március 31-ig meghirdessék, mivel minden pályázati forrást szeretnének elérhetővé tenni a kedvezményezettek számára. Kitért arra is: a keret terhére kiírt pályázatok a www.palyazat.gov.hu portálon keresztül elérhetők.

Több százmilliárd forintnyi uniós pénz válik elérhetővé a pályázati hajrában. Csak ezen a héten már százmilliárdnyi új felhívás jelent meg, és nyolcvanmilliárdnyi gazdaságfejlesztést ösztönző hitel- és tőkeprogramot hoztak nyilvánosságra.

www.vg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét