Kezdőlap Magyarország Békés tüntetés a faluvezetés ellen

Békés tüntetés a faluvezetés ellen

1073
0

Majd’ százan gyűltek össze csütörtök délután Átányban a polgármesteri hivatalnál. A tüntetők petíciót adtak át Gönczi Mihálynak.

Nem vagyunk törvényen kívüli lények! Nem akarunk félelemben élni! Egyenlő bánásmódot! Elég a kirekesztésből! A ti eredményetek: pusztul Átány. Átány végveszélyben – ilyen feliratú transzparensekkel vonult csütörtökön kora délután a polgármesteri hivatalhoz a faluban élők egy csoportja, akik békés tüntetésükkel változást követelnek. Összetartozásukat, a közös célt – hogy lemondassák a polgármestert és a grémiumot – egy-egy zöld szalag jelezte. Az időpontválasztás sem volt véletlen, ugyanis ugyanebben az időben tartották a képviselő-testületi ülést.

Nemes Kálmánné, aki 14 éven keresztül volt polgármester a faluban, elmondta: az utolsó csepp az volt, hogy a napokban bizalomvesztés címén felmondtak a település jegyzőjének, Dányiné Szórád Ibolyának, aki majd’ 28 éven keresztül foglalta el ezt a pozíciót, munkáját pedig számos alkalommal elismerték. Mint megtudtuk: a jegyző jelen pillanatban táppénzen van, így jogilag még mindig ő a település jegyzője, így a csütörtöki ülésen egy megbízott jogi szakember felügyelte a képviselők döntéseit.
– Betelt a pohár. A vihar Átányban kitört, és kitárt szárnyú sasként szárnyalnánk, azt követelve: elég volt! – fogalmazott beszédében az átányi asszony. Elmondta: a település mind morálisan, mind gazdaságilag, mind szociálisan, mind kulturálisan válságban van. Az önkormányzat és a lakosság közötti kommunikáció teljesen megszűnt, csak pletyka és suttogás van a faluban, a jegyző elküldése mögött is – mondta, majd folytatta: amíg ő állt a falu élén, senki nem éhezett, most legalább 80 család ellátatlan. E kijelentését hangos egyetértés követte.

– A képviselő-testülettel szemben már nincs bizalom, nincsenek érdemek, csak a székük van. Jóérzésű ember nem várja meg a népharagot, hanem magától feláll. Követeljük, hogy mondjanak le, mérettessék meg magukat egy új választáson, kellenek-e még vagy sem! – fogalmazott Nemes Kálmánné, aki ezt követően felolvasta a petíciót, amit minden jelenlévő aláírásával látott el.
– Mi, a másként gondolkodók – az országban szinte egyedülálló módon – egy asztalhoz ültünk: a bal- és jobboldali, az átányi és a gyüttment, a cigány és a magyar, a szegény és a jobb módú. A közös érdek bennünk az, hogy megértettük: nem egyéni és pártpolitikai érdekek, hanem a szülőföldünk, Átány érdeke a legfontosabb. Észre kell venniük, hogy a XXI. század kihívásait nem tudják követni – fogalmazott az egykori faluvezető.

A demonstrálók között volt Zajácz Ágnes is, aki több mint 20 esztendeje él a faluban. Elmondása szerint, azért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a tüntetésen, mert elege lett abból, ami Átányban van. Ahogy fogalmazott: a falu süllyed, mint a Titanic. Jelen volt azon a februári falugyűlésen is, ahol szintén egy petíciót adtak át a polgármesternek, lemondását követelve. Noha, mint mesélte, ott kisebb konfliktusba keveredett Gönczi Mihállyal, pár nappal később mégis megkapott egy munkát az önkormányzatnál, mikor kisegítő segédmunkást kerestek. Egy hónapja dolgozott tehát, de mivel egyenes embernek tartja magát, ezért szerdán – egy nappal a demonstráció előtt – felkereste a faluvezetőt, hogy elmondja neki, részt szeretne venni a tüntetésen. Erre azt kapta válaszul, hogy aki a hivatal ellen tüntet – és önkormányzati dolgozó –, azzal nem dolgozhat együtt. Elmondása szerint, Gönczi Mihály egyenességéért cserébe felajánlotta, hogy választhat: elküldjék-e vagy közös megegyezéssel távozik március 31-ig.

 

Válságstábot állítanak fel

A petícióban továbbá az áll: a jelenlegi polgármester és a képviselő-testület regnálásának köszönhetően a falu koszos, pusztul, a lehető legrosszabb a híre a megyében. Soha nem látott gyűlölet uralkodott el a cigányság és a magyarság között, amit nem tudnak kezelni. Tudják végre elismerni, hogy nem tévedhetetlenek, és fel mernek állni. Amennyiben a követeléseik nem teljesülnek, válságstábot állítanak fel.
A petíciót a tüntetés közben átnyújtották az átányi polgármesternek. Gönczi Mihály úgy nyilatkozott: a beadvánnyal az épp” aktuális ülésen nem foglalkoznak, nem is akar róla beszélni. Tervei szerint, a legközelebbi testületi ülésen április 27-én tárgyalnak csak a petícióról.
Nemes Kálmánné közölte: nincs türelem, a válságstáb feláll, törvényi keretek között, a nyilvánosság bevonásával teljes és átfogó vizsgálatot kezdeményeznek Átány vezetőinek minden döntésével kapcsolatban.

Forrás: heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét