Kezdőlap Kék Fény A kéklámpások nyomában

A kéklámpások nyomában

1147
0

Hosszas egyeztetés után sikerült elérni, hogy a HEOL részt vehessen megyénk rendőreinek egyik éjszakai akcióján. Így mi is képet kaphatunk róla, hogyan is zajlik egy ilyen ellenőrzés.

Péntek délután hat óra. Egyre több a rendőr a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölt termében.

– Parancs – válaszolják sorban, mikor Csetneki Zsolt alezredes, a Rendészeti Igazgatóság igazgatásrendészeti osztályának vezetője, a mostani akció parancsnoka kérdezi, jelen van-e mindenki. Az Akció 1. hívónevű csoport parancsnoka kiosztja a feladatokat. Cél az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelése, a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a balesetek megelőzése, az ittas vezetők kiszűrése, az illegális migrációval kapcsolatos fokozott közterületi jelenlét biztosítása. Csatlakozik Sára Károly főtörzszászlós és társa, Rum a kábítószer-kereső eb is. Az eligazítás után mindenkit megszondáztatnak, majd minden gépjárművezető bemutatja a vezetői engedélyét.

Az Ellenőrző 4-es csoport tagjaival tartunk, autónkkal követve a rendőrkocsit. Mogyoróssy Zsolt őrnagy, Erős Krisztián százados és Bognár Szilveszter törzsőrmester először Egerben ellenőrzi a gépjárműveket. A Kistályai úton a HEOL szerint nagy a forgalom, de a rendőrök azt mondják, ez az átlagos, sőt, talán még kevesebb is a kocsi, mint szokott. Megállítják az első autóst. Elkérik a jogosítványát, a fogalmi engedélyét, s megszondáztatják. Mindent rendben találnak.

 Fotó: Berán Dániel

A sofőr elmondja, gyakran jár ezen az útszakaszon, nem tartja veszélyesnek, ugyanakkor örül a rendőri ellenőrzésnek, mert úgy érzi, egyre többen vezetnek ittasan. A következő helyszínünk a 25-ös főút, Eger felnémeti városrésze. Korábbi akciókról beszélgetünk, amikor elmegy mellettünk egy személyautó. Időnk sincs feleszmélni, a három rendőr már a kocsijában a villogót bekapcsolva hamar utoléri a járművet. Mire odaérünk mi is, már ellenőrzik a járművezetőt és a kocsiját. Megtudjuk, hasonló járművet és vezetőjét keresnek már egy ideje, ám kiderül, ezúttal sem őt állították meg.

Az este nyugodt, nem zavarjuk tovább az egyenruhásokat, akik hajnali 2 óráig akcióztak. Akkor visszatértek a „bázisra”.

Józan éjszaka volt

A fokozott közúti ellenőrzést ezúttal csaknem húsz emberrel végezték. A rendőrök egy embert fogtak el, aki ellen szabálysértés miatt adtak ki körözést. Három feljelentést írtak a Kresz megsértése miatt, egy forgalmit és hatósági jelzést vettek el, ugyanis a tulajdonosa nem íratta át a saját nevére a kocsit a határidőn belül. Az akció során hat esetben helyszíni bírságot szabtak ki, három közigazgatási eljárás indult. A járőrök 108 sofőrt szondáztattak meg, s mindegyik teszt negatív lett.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét