Kezdőlap Gazdaság Ráöntené a pénzét régiónkra Kína

Ráöntené a pénzét régiónkra Kína

816
0

Közép- és kelet-európai befektetési alapot hoztak létre, a magyar kormánnyal a napokban alapítottak közös vasúttársaságot a Budapest-Belgrád vonal felújítására. A vasúti projekthez óriási hitelt folyósítanak.

Tízmilliárd euró összegű befektetési alapot hozott létre a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank közép- és kelet-európai befektetések támogatására – jelentette be a pénzintézet egy közleményben. A bejelentés szerint a Kína – Kelet-Közép-Európa Alapot a bank által erre a célra idén alapított Sino-CEE Financial Holdings Ltd. fogja kezelni.

kina-m

A befektetési alap elindítását előzőleg Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is jelezte Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek szombati rigai csúcstalálkozója alkalmával, amelyen Magyarország képviseletében részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Az alap 50 milliárd eurót tervez bevonni projektekre többek között az infrastrukturális szektorban, valamint high-tech termékek és más fogyasztói javak gyártására.

Míg az alap tevékenysége alapvetően Közép- és Kelet-Európára irányul, Európa többi részére is kiterjeszthető, amennyiben az indokolt a térség és Kína közötti együttműködés szempontjából.

A közlemény szerint az alap állami finanszírozással, de piaci alapon működik. Közép- és Kelet-Európa az Új Kínai Selyemút gazdasági program célterületei közé tartozik.

Közös vasúttársaság a magyar kormánnyal

A MÁV éppen szombaton jelentette be, hogy megalakult a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása érdekében. A vasútvonal újjáépítéséről a két kormány tavaly novemberben állapodott meg.

A magyar vasúttársaság és a kijelölt kínai társaságok: a China Railway International Corporation (CRIC) és a China Railway International Group (CRIG) vegyesvállalatot alapítottak 85 százalékos kínai és 15 százalékos magyar részvételi aránnyal. A társaság neve: Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A közös vállalat feladata tendereket kiírni a tervező és kivitelező kiválasztására, megkötni a szerződéseket, valamint a projektmenedzsment és monitoring tevékenységek ellátása. A tendereztetés jövőre keződik. A vegyesvállalat nem végezhet kivitelezési feladatokat.
A Magyar Nemzet a napokban számolta ki, mekkora adófizetői terhet jelent majd a korábban tervezettnél sok tízmilliárddal drágább projekthez nyújtott kínai hitel törlesztése.
Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét