Kezdőlap slide Gyurcsányék végleg kivonulnak a parlamentből

Gyurcsányék végleg kivonulnak a parlamentből

536
0

Nem vesznek részt a jövőben a parlament munkájában a DK országgyűlési képviselői, mindannyian végleg kivonulnak. Erről a DK elnöksége döntött.

A DK-s bojkott azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, nem járnak be szavazni sem.

Ez utóbbi alól kivételt képeznek majd azok a kétharmados szavazások, ahol matematikai értelemben szükség van a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

gyurcsany

A DK-sok tisztában vannak azzal, hogy a házelnök a távolmaradásért pénzbüntetést szabhat ki rájuk. Ennek ellenére sem fognak visszatérni a parlamentbe. Az alaptörvény ugyanakkor kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik, „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”. Erre információnk szerint azt a megoldást találták ki Gyurcsányék, hogy egy „jelentéktelenebb” szavazáson egy év múlva bemennek gombot nyomni.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol nagy vita után döntöttek a teljes bojkottról. A DK-s elnökségi tagok többsége számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók (alaptörvény-módosítás benyújtása) után a Népszabadság felszámolása volt az utolsó csepp a pohárban.

Nem lesznek a NER láncszemei

Cikkünk megjelenése után Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott a bojkottról. A volt miniszterelnök azt mondta, nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket, egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat.

Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek “elhazudása”, a “szemforgató alkotmányozás”, az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást – indokolta döntésüket. Szerinte a nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válik.

Forrás: index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét