Kezdőlap Magyarország A kormány a háziorvosok informatikai rendszerének fejlesztéséről beszél, miközben naponta szűnnek meg...

A kormány a háziorvosok informatikai rendszerének fejlesztéséről beszél, miközben naponta szűnnek meg praxisok

731
0

A kormány a háziorvosi praxisok informatikai hátterének fejlesztését kiemelten fontosnak tartja, ennek megfelelően kezeli és jelenleg is számos formában támogatja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában azt írta: számítástechnikai eszközök, illetve a számítógépek által feldolgozható adatokat létrehozó orvosi műszerek beszerzésére jelenleg is nyitva álló pályázati felhívások érhetőek el, amelyek fedezetét európai uniós forrásból biztosítják – írta az MTI.

 

Nem az a baj, hogy elavult a háziorvosok informatikai rendszere

Mindez kiválóan hangzik, és dicséretes, hogy uniós pénzekből fejleszthetik praxisaikat a magyar háziorvosok, de hol van ez a probléma gyökerétől? Néhány háziorvosokkal kapcsolatos hír az elmúlt hónapokból:

324692_haziorvos_a_rendeloben

Míg januárban 238 olyan praxis volt, ahol legalább hat hónapja nincs állandó orvos, júliusra ez a szám már 276-ra nőtt. De idén tavasszal arról is szó volt, hogy több mint 300 olyan település van, ahol több mint fél éve nincs háziorvos.

A tartósan betöltetlen körzetek száma annak ellenére nő, hogy az állam nemrég letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatást hirdetett, amivel az üres praxisok betöltését ösztönöznék. Egyelőre talán nem kitapintható, hogy mennyire súlyos gondban van a háziorvosi alapellátást, pedig a helyzet az, hogy

már most is sok háziorvos dolgozik úgy, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt, ezért egy-két éven belül százával szűnhetnek meg praxisok, öt éven belül pedig megfeleződhet a körzeti háziorvosok száma.

És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a rendszerből jelenleg több mint 400 házi gyermekorvos hiányzik, ráadásul a praktizáló orvosok negyede 65 év feletti, tehát hamarosan erről a területről is tömegesen fognak ténylegesen nyugdíjba menni.

Forrás: index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét