Kezdőlap slide BRÜSSZEL AGGÓDIK A NÉPSZABADSÁG MIATT

BRÜSSZEL AGGÓDIK A NÉPSZABADSÁG MIATT

647
0

Az Európai Bizottságnak tudomása van a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről, és aggodalmát fejezi ki miatta – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

Szkínász szerint a médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapvető értékei. Az Európai Bizottság elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett.

A kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért a Bizottság szoros figyelemmel követi a fejleményeket – mondta Szkínász. A testület ugyanakkor annak érdekében, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni és értékelni, nem bocsátkozik találgatásokba, és nem ragad ki egyetlen részletet sem – tette hozzá.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is – mondta.

nepszabadsag_20161008

Amennyiben jogi következmény vetődne fel egy tagállamban a média szabadságával kapcsolatban, az Európai Bizottság is cselekedhet mint a kezdeményezések segítője és előmozdítója – tette hozzá a szóvivő.

Eközben a Népszabadság szerkesztősége közölte: „A Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a hétfőre tervezett tárgyalásokat. A Népszabadság szerkesztősége viszont nem mondott le arról, hogy bemegy saját otthonába. Éppen ezért ma délután három órakor megpróbálunk bejutni a székházba, és hozzájutni személyes dolgainkhoz, amelyek továbbra is a cégnél vannak, mivel a költözés ígéretével becsomagoltatták velünk ezeket.”

Forrás: vs.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét